Antena 3 CNN Actualitate Pot interveni procurorii DNA înainte de fuga din ţară a unor persoane care așteaptă decizia judecătorilor? Răspunsul procurorului șef DNA

Pot interveni procurorii DNA înainte de fuga din ţară a unor persoane care așteaptă decizia judecătorilor? Răspunsul procurorului șef DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu au atribuția de a stopa sau a urmări persoanele condamnate definitiv, a declarat șeful DNA, Crin Bologa.

Pot interveni procurorii DNA înainte de fuga din ţară a unor persoane care așteaptă decizia judecătorilor? Răspunsul procurorului șef DNA
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2022   •   22:04

Întrebat dacă procurorii pot interveni înainte de fuga din ţară a unor persoane care aşteaptă decizia judecătorilor în anumite dosare, cum ar fi cazurile Elena Udrea şi Sorin Oprescu, procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a explicat că procurorii nu au astfel de atribuţii.

„Procurorii au anumite atribuţii şi competenţe prevăzute în mod expres prin lege. Principala atribuţie a procurorilor şi a procurorilor DNA este efectuarea urmăririi penale în cauzele de mare corupţie şi medie corupţie şi susţinerea dosarelor noastre în instanţa de judecată. Procurorii, şi nici procurorii DNA, nu au nicio atribuţie după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti de condamnare, nu au nicio atribuţie pentru a stopa sau a urmări persoanele condamnate definitiv, inclusiv persoanele condamnate pentru dosare de mare corupţie”, a declarat Bologa la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Şeful DNA a vorbit despre cazul lui Cristian Popescu Piedone, care a fost ridicat de pe aeroport când intenţiona să părăsească ţara, și a explicat că acţiunea a avut loc pentru a i se aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect într-un nou dosar.

„În dosarul la care faceţi trimitere, la care procurorul DNA a dus cu mandat de aducere pe unul dintre inculpaţi la sediul DNA această măsură nu a fost luată de procuror pentru a împiedica să fugă pe cel care era judecat pentru alte fapte de corupţie, în instanţă. Pur şi simplu procurorul aflând că persoana în cauză vrea să plece din România, a apreciat că pentru buna desfăşurare a anchetei pe care o face într-un alt dosar penal şi pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect este necesară prezenţa acestuia la DNA. Au fost două dosare care s-au suprapus. Nu am luat aceatsă măsură, aducerea cu mandat de aducere pentru a-l împiedica să se sustragă dintr-un dosar în care se aştepta o hotărâre, o condamnare sau o achitare, nu se ştia. Era condamnat în primă instanţă”, a mai afirmat Bologa.

 

×
Subiecte în articol: DNA Crin Bologa Cristian Popescu Piedone
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close