Antena 3 CNN Actualitate Procurorii DNA spun că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de preşedinte a fratelui său pentru a fi credibil

Procurorii DNA spun că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de preşedinte a fratelui său pentru a fi credibil

Procurorii DNA spun că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de preşedinte a fratelui său pentru a fi credibil
20 Iun 2014   •   16:42

Procurorii DNA susţin că Mircea Băsescu s-a folosit de faptul că este fratele preşedintelui pentru a fi credibil în faţa lui Florin Anghel când i-a spus că poate interveni la judecători pentru ca Bercea Mondial să scape de închisoare.

"Ambii inculpaţi s-au folosit de calitatea de membru al familiei Preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărâri favorabile", au scris procurorii în referatul trimis instanţei.

Potrivit documentului citat, Mircea Băsescu, deşi cunoaşte obligaţiile fratelui său şi îi comunică lui Florin Anghel într-una din discuţiile înregistrate că "el nu poate", nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, "ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor".

Procurorii mai arată că, audiat în calitate de suspect, Marian Căpăţână a declarat că a primit suma de 600.000 de euro de la Florin Anghel, în două tranşe, însă a susţinut că această sumă reprezenta un împrumut, "fără a fi nevoit să plătească dobândă, să garanteze în vreun fel împrumutul sau să stabilească un termen de restituire a sumei împrumutate, practic în condiţii dezavantajoase şi riscante pentru împrumutător".

"Toate acestea în condiţiile în care, conform propriei declaraţii, Căpăţînă Marian Adrian era numai un consătean al familiei A., fără să aibă vreo relaţie apropiată cu vreunul din membrii acestei familii, despre care ştia că se ocupă cu cămătăria", potrivit documentului citat.

Mai mult, procurorii spun că Marian Căpăţână a acceptat să primească prima tranşă de bani, de 250.000 de euro, "după ce bancnotele au fost verificate şi numărate cu ajutorul unui aparat pus la dispoziţie de o persoană cunoscută de către inculpatul Căpăţînă Marian Adrian".

Anchetatorii au mai arătat că Marian Căpăţână a susţinut "o declaraţie vădit nesinceră, prin intermediul căreia a încercat să deturneze obiectul anchetei prin inducerea în eroare a organelor judiciare, atât cu privire la existen?a propriei infracţiuni, cât şi cu privire la infracţiunea de care este acuzat inculpatul Băsescu Mircea".

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână a fost aduşi, vineri, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventivă.

Mircea Băsescu a fost reţinut joi pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune.

×
Subiecte în articol: mircea basescu
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close