Antena 3 CNN Actualitate Profesorii care dau meditaţii trebuie să aibă casă de marcat. Ce riscă dascălii dacă nu vor da bon fiscal

Profesorii care dau meditaţii trebuie să aibă casă de marcat. Ce riscă dascălii dacă nu vor da bon fiscal

Profesorii care fac meditatii sunt vânaţi de ANAF. Până pe 25 mai, trebuie să declare veniturile din orele suplimentare, iar cei care iau banii în numerar sau cu cardul vor trebui să aibă şi casă de marcat.

Profesorii care dau meditaţii trebuie să aibă casă de marcat. Ce riscă dascălii dacă nu vor da bon fiscal
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    10 Mai 2022   •   10:25

Profesorii care dau meditații trebuie să dețină casă de marcat, dacă încasează banii numerar sau cu cardul. 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reamintește profesorilor că, pentru banii din meditații, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții.

Profesorii trebuie să îşi declare veniturile la ANAF

Adrian Benţa, consultant fiscal, a explicat în exclusivitate la Antena 3, ce trebuie să ştie dascălii pentru a nu avea probleme.

"ANAF ne atrage atenţia că toţi trebuie să resspectăm legislaţia şi să ne plătim corect actele. Cunoaştem cu toţii şi este împământenit faptul că în privat, unii profesori dau meditaţii şi când dau aceste meditaţii, evident primesc şi nişte bani pentru acestea, iar aceste venituri trebuiesc impozitate şi declarate la Fisc. Profesorii ar trebui să se organizeze mai întâi, fie se fac PFA, se înmatriculează la Registrul Comerţului, fie înfiinţează o societate cu răspundere limitată, un SRL, în baza cărora să îşi plătească şi dumnealor actele. 

Ce riscă dascălii dacă nu vor da bon fiscal

În primul rând riscul este pe de-o parte contravenţional, pentru că nu şi-au depus declaraţiile unice şi se vor calcula dobânzi şi penalităţi, iar în funcţie de valoarea sumei nedeclarate la stat, există posibilitatea să fie acuzaţii inclusiv de evaziune fiscală.

Acum, legislaţia în domeniul evaziunii fiscale a devenit proactivă, în sensul să nu mai bagăm oamenii la puşcărie, ci să recuperăm deficitul, debitul, dacă se plătesc dobânzi şi penalităţi plus încă o datorie de circa 20%, o sumă pecuniară, o sancţiune de 20%, atunci nu se mai începe urmărirea penală. Deci, scopul legii este să ne încasăm banii. Este foarte greu cum vor fi depistaţi profesorii care nu dau bon fiscal şi cum se va face în fiecare caz în parte. Eu mă aştept însă ca ceilalţi, vecinii, să se pârască la Fisc şi Fiscul să te urmărească", a declarat Adrian Benţa, în exclusivitate la Antena 3.

 Declarația de venit trebuie depusă până pe 25 mai

Potrivit edupedu.ro, documentul de 14 pagini explică pas cu pas ce trebuie să facă profesorii în cazul în care iau bani de la copii pentru aceste meditații. Printre obligațiile amintite de Fisc sunt cele de a declara veniturile, de a depune formularele prevăzute de lege în termenul stabilit și de a deține casă de marcat.

Primul pas pe care trebuie să-l facă profesorii care acordă meditații pe bani este să se autorizeze la Registrul Comerțului. Apoi, după autorizarea funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată, se arată în actul oficial.

„În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează
integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, se arată în ghid.

În Declarația de venit contribuabilii au două opțiuni pentru determinarea venitului net anual:

  • fie pe baza normelor de venit;
  • fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Ghidul publică și un exemplu pentru calculul normei de venit:

„O persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2022 și va desfășura această activitate, în mod continuu, până la finele anului. În acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avută în vedere norma de venit de la locul de desfășurare a activității.

Norma anuală de venit, publicată pe site-ul ANAF, este în cuantum de 27.600 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 2.760 lei (27.600 lei x 10% = 2.760 lei)”.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close