Antena 3 CNN Actualitate Prognoza meteo pentru perioada 24-27 iunie 2021. Temperaturi de până la 41 de grade Celsius

Prognoza meteo pentru perioada 24-27 iunie 2021. Temperaturi de până la 41 de grade Celsius

Urmează zile de foc în România, temperaturi extrem de ridicate, și disconfort termic accentuat, dar și cu furtuni și vijelii care vor mătura zone întregi și vor aduce cantități mari de apă.

Prognoza meteo pentru perioada 24-27 iunie 2021. Temperaturi de până la 41 de grade Celsius
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    23 Iun 2021   •   19:57

La noapte

Disconfortul termic se va menţine ridicat îndeosebi în zonele de câmpie şi de deal, unde valorile de temperaturã se vor situa local peste 20 de grade, iar la nivelul întregii ţãri minimele nopţii vor fi între 16 şi 25 de grade, uşor mai coborâte doar în depresiunile intramontane. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în regiunile estice, sud-estice, iar în primele ore ale intervalului şi în zonele de deal şi de munte, unde pe arii restrânse vor mai fi averse şi descãrcãri electrice. Spre dimineaţã, izolat se va semnala ceaţã.

Joi

Valul de cãldurã va cuprinde întreaga ţarã, iar în jumãtatea vesticã, disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat (ITU peste 80 de unitãţi) şi va fi caniculã. În aceste zone valorile termice diurne se vor situa între 35 şi 41 de grade, astfel cã în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sãlaj şi Maramureş se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

În restul teritoriului vremea va fi cãlduroasã, pe arii restrânse canicularã, iar disconfortul termic ridicat mai ales dupã-amiaza, când se vor înregistra maxime termice cuprinse între 30 şi 35 de grade, cu valori uşor mai scãzute pe litoral unde vor fi 26...28 de grade.

Cerul va fi variabil spre mai mult senin în prima parte a zilei, apoi instabilitatea atmosfericã va deveni pronunţatã, iar dupã-amiaza şi în prima parte a nopţii, în zonele montane, în regiunile sud-estice şi pe arii mai restrânse în rest, vor fi înnorãri accentuate, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii. Temperaturile minime, în general se vor situa peste 20 de grade în zonele de câmpie şi de deal, iar la nivelul întregii ţãri vor fi  între 15 şi 26 de grade, cu valori mai scãzute în depresiuni. Dimineaţa şi noaptea, izolat îndeosebi în regiunile sud-estice se va semnala ceaţã.

Presiunea atmosferică va scadea usor, avand in continuare valori de regim slab cicloni

Vineri

Valul de cãldurã va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (ITU peste 80 de unitãţi) şi va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 32 şi 40 de grade, cu valori uşor mai scãzute pe litoral. Cerul va fi variabil spre mai mult senin în prima parte a zilei, apoi instabilitatea atmosfericã va fi în creştere şi se va manifesta prin, înnorãri accentuate, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii, dupã-amiaza şi seara, în zonele montane şi pe arii mai restrânse în rest, iar noaptea în vestul, nordul şi centrul ţãrii. Temperaturile minime se vor situa între 15 şi 24 de grade, cu valori mai scãzute în depresiuni.

Presiunea atmosferică nu va diferi semnificativ de cea din ziua precedenta.

Sambata

În regiunile din vestul, centrul şi nordul ţãrii, vremea va fi în general instabilã, iar valorile termice vor scãdea apreciabil faţã de zilele precedente, astfel cã cele maxime se vor încadra între 24 şi 30 de grade; cerul va avea înnorãri şi pe arii extinse vor fi averse, local însoţite de descãrcãri electrice, iar cantitãţile de apã vor depãşi 15...35 l/mp.

În regiunile sudice şi sud-estice, deşi temperaturile se vor mai pondera, vremea va fi cãlduroasã şi disconfortul termic ridicat, astfel cã maximele termice se vor situa în marea lor majoritate între 29 şi 34 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi; cerul va fi variabil, iar în a doua partea zilei vor fi perioade în care instabilitatea atmosfericã se va manifesta local prin frecvente fenomene electrice, vijelii şi averse torenţiale. Izolat, în majoritatea regiunilor, vor fi condiţii de grindinã.

Vântul va avea intensificãri la munte şi local şi temporar şi în celelalte zone, în special asociat ploilor. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 13 grade în depresiunile intramontane şi 21...22 de grade pe litoral.

Duminica

Vremea va fi în general frumoasã, dar cãlduroasã în Câmpia de Vest şi Câmpia Românã, unde local dupã-amiaza se va resimţi un disconfort termic moderat. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare în a doua parte a zilei când local la deal şi la munte şi pe arii restrânse în centru şi sud-est vor fi averse, însoţite şi de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte şi în sud-vestul ţãrii şi local în regiunile estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 32 de grade, uşor mai ridicate în sudul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 grade în depresiuni şi 20..22 de grade pe litoral.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo
Parteneri
x close