Antena 3 CNN Actualitate Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Sursa foto: Foto: pixabay.com
27 Apr 2015   •   15:49

ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Iată cum va fi vremea, pe regiuni, în perioada 27 aprilie - 10 mai:

În Banat, la începutul primei săptămâni valorile termice vor scădea accentuat, de la maxime în data de 27 aprilie, în medie regională, de 24...25 de grade și minime de 10...12 grade, până la 11...12 grade pe parcursul zilei de miercuri, 29 aprilie, și în jur de 4 grade joi dimineața.

Apoi temperaturile vor crește ușor și se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, valorile diurne vor oscila între 17 și 22 de grade, iar cele nocturne între 6 și 10 grade. Vor fi posibile ploi aproape zilnic, pe tot parcursul intervalului de prognoză. În jurul datei de 28 aprilie vor fi mai ales averse, pe arii extinse și moderate cantitativ.

În Crișana, intervalul 29 aprilie — 3 mai va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu media regională a temperaturilor maxime între 10 și 18 grade (cele mai scăzute valori urmând a se înregistra pe 29 aprilie), iar cea a minimelor de 3...6 grade.

Apoi, până la mijlocul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, temperaturile diurne tinzând spre 22 de grade, iar cele nocturne oprindu-se la 10 grade. Din 7 mai și până la sfârșitul intervalului, vremea se va răci, iar valorile termice medii se vor situa ușor sub cele normale în această perioadă. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată aproape în fiecare zi, până la sfârșitul intervalului. Vor fi și averse, însemnate cantitativ pe 28 aprilie, dar izolat și în jurul datelor de 1, 2, 5, 6 și 9 mai.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de variații semnificative de la o zi la alta. Cele mai ridicate valori sunt de așteptat pe 27 și 28 aprilie, când vor fi, în medie, maxime de 20...22 de grade, dar și pe 1 mai, când se vor înregistra în jur de 19 grade, în timp ce pe 29 aprilie, cea mai rece zi din interval, valorile termice diurne vor fi de doar 11...12 grade. Temperaturile minime vor marca o scădere accentuată, de peste 6 grade, din 29 până în 30 aprilie, când se vor apropia de pragul de îngheț.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale în această perioadă. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 16...20 de grade, iar cea a minimelor de 4...7 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în 28 și 29 aprilie, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate, apoi după data de 1 mai, este posibil să plouă aproape zilnic.

În Maramureș, remea va fi caldă, , în primele două zile de prognoză, însă, în 29 aprilie, valorile termice vor scădea accentuat, cu peste 10 grade, ajungând la maxime diurne de 10...11 grade și minime nocturne în jurul valorii de 2 grade. Apoi temperaturile vor crește ușor, astfel că, pe 1 mai, mediile regionale ale maximelor, de 17...18 grade, și ale minimelor, de 5...6 grade, vor caracteriza o vreme normală pentru această perioadă. Din 2 mai și până la sfârșitul intervalului, vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta, dar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Vor fi posibile ploi aproape zilnic, dar pe 28 aprilie pe arii extinse vor fi averse, moderate cantitativ.

În Moldova, până la sfârșitul lunii aprilie, vremea se va răci accentuat, astfel încât maximele termice vor scădea până la 15 grade în 29 și 30 aprilie. Ulterior, deși valorile termice vor marca o creștere treptată, se vor menține ușor sub cele normale în prima decadă a lunii mai.

Astfel, maximele se vor încadra între 16 și 20 de grade, cu valorile cele mai ridicate în zilele de 1, 5 și 6 mai. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție similară, cele mai scăzute minime, în medie de 4...5 grade, urmând a se înregistra pe 30 aprilie și 1 mai. Vor fi posibile ploi în tot intervalul de prognoză, dar cu o probabilitate mai mică în 27 și 30 aprilie, respectiv 1 mai. În 28-29 aprilie sunt de așteptat averse pe arii extinse, mai însemnate cantitativ.

În Dobrogea, intervalul 30 aprilie — 4 mai va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu media regională a temperaturilor maxime de 16...17 grade, iar cea a minimelor de 7...9 grade. În rest intervalului, valorile termice medii vor fi apropiate de cele climatologic normale, cu maxime ce se vor situa în jurul valorii de 18 grade și minime între 9...11 grade. Probabilitatea pentru apariția temporară a ploilor slabe va fi mai ridicată în intervalele 28-30
aprilie și 2-8 mai.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile de prognoză. Însă în 29 și 30 aprilie, valorile termice vor scădea, ajungând la maxime diurne de 17...18 grade și minime nocturne în jurul valorii de 6 grade. Din 1 mai și până la sfârșitul intervalului vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta, dar, în medie, valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Prin urmare, maximele se vor încadra, în medie regională, între 18 și 22 de grade, iar minimele între 7 și 10 grade.

Aproape zilnic vor fi posibile ploi, care vor avea și caracter de aversă și izolat pot fi mai însemnate cantitativ, cu precădere în 28-29 aprilie.

În Oltenia, la începutul primei săptămâni, valorile termice vor scădea accentuat, de la maxime, în medie regională, de 24 de grade și minime de 10...11 grade în data de 27 aprilie, până la 15 grade, miercuri, 29 aprilie, și în jur de 5 grade în timpul dimineții de joi, 30 aprilie.

Apoi, deși valorile termice vor marca o creștere treptată, se vor menține, în general, ușor sub cele normale în această perioadă. Astfel, maximele se vor încadra între 17 grade în zilele de 30 aprilie și 2 mai și 23 de grade în data de 6 mai. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție similară, cele mai scăzute minime, în medie de 6 grade, urmând a se înregistra pe 3 mai, iar cele mai ridicate, de 10 grade, fiind așteptate în jurul datei de 7 mai. Vor fi posibile ploi slabe în aproape tot intervalul de prognoză, însă în jurul datei de 28 aprilie vor fi mai ales averse, însemnate cantitativ, și se vor semnala pe arii mai extinse.

La munte, debutul intervalului de prognoză va fi caracterizat de o scădere accentuată a valorilor termice, de la temperaturi maxime, în medie de 13...14 grade și minime de 5...6 grade, până la 6...7 grade pe 29 și 30 aprilie și aproximativ—2 grade în dimineața zilei de joi, 30 aprilie. Până spre începutul săptămânii viitoare, regimul termic va avea variații de la o zi la alta, iar la jumătatea celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză va deveni apropiat de cel înregistrat în primele zile. Se vor semnala precipitații aproape în fiecare zi, dar în 28-29 aprilie acestea vor cădea pe arii extinse, vor avea mai ales caracter de aversă și, izolat, vor fi însemnate cantitativ.


×
Subiecte în articol: prognoza meteo
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close