Antena 3 CNN Actualitate Complicaţii neurologice şi dureri, după vindecarea de COVID. Medic: E nevoie de un program gratuit pentru acest "long COVID"

Complicaţii neurologice şi dureri, după vindecarea de COVID. Medic: E nevoie de un program gratuit pentru acest "long COVID"

Complicaţiile post-COVID rămân la unii dintre bolnavi chiar şi după vindecare, iar un medic de la noi propune înfiinţarea unui program gratuit de monitorizare a acestor pacienţi care pot avea inclusiv probleme neurologice.

Complicaţii neurologice şi dureri, după vindecarea de COVID. Medic: E nevoie de un program gratuit pentru acest "long COVID"
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    07 Mar 2021   •   16:59

"Complicaţiile pe termen lung sunt destul de grave, durează destul de mult timp. Chiar americanii au vorbit de curând despre COVID-ul pe termen lung care, din păcate, afectează destul de mulţi pacienţi care au avut forme severe şi forme medii.

Simptomele neurologice sunt unele dintre ele. Personal am înegistrat şi foarte multe cazuri de sindrom metabolic şi diabet de tip 2 instalat după infecţia post-COVID.

Alte efecte: insomnii, pierderea mirosului pe termen lung, uşoare stări de confuzie şi pierderi de memorie", a spus dr. Simona Carniciu, duminică, la Antena 3.

Dr. Mihalcea: E nevoie de un program decontat post-COVID

Medicul ORL Remus Mihalcea, care este şi deputat PSD, vrea să facă un program în Parlament, special pentru cei cu simptome pe termen lung şi care să fie gratuit.

"Am scris despre un astfel de program pe care doresc să-l propun în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor din care fac parte, pentru a veni în sprijinul pacienţilor care au trecut prin această infecţie.

În momentul de faţă, pacienţii nu au un centru unde să se adreseze pentru a face un bilanţ de la A la Z. Ideea este să scutim oamenii de a face drumuri zilnice la spital sau la medicul de familie.

Acest program trebuie decontat în totalitate de Casa de Sănătate", a spus dr. Remus Mihalcea, duminică, la Antena 3.

Dr. Carniciu: Toate persoanele cu complicaţii pe termen lung trebuie analizate într-un centru post-COVID

Bilanţul medical ar urma să includă, potrivit medicului, un consult cardio-pulmonar, neurologic, ORL, gastroenterologic, pentru a vedea dacă are pacientul respectiv care urmări după infecţia cu coronavirus.

"Ideea e că toate persoanele care au aceste complicaţii pe termen lung şi simptome trebuie să fie analizate într-un centru post-COVID şi urmărite pe termen lung, să se vadă de unde a pornit problema şi ce li se poate face", a completat dr. Carniciu.

"Pe plan international se vorbeste din ce in ce mai mult despre "long COVID". Ce este long-COVID? Persistenta unor simptome la peste 3-6 saptamani de la vindecarea pacientului.

"Long COVID": confuzie, complicaţii neurologice, dureri de cap şi oase

❗ Simptomele pot fi: anosmie, dureri de cap, tuse, tahicardie, ameteli, stari de confuzie, depresie, anxietate, dureri musculare sau articulare.

Si atunci ar fi necesar un pachet de monitorizare post-COVID oferit in mod gratuit de casa de asigurari de sanatate care sa contina:

- consult de specialitate (medic pneumolog, ORL, cardiolog, neurolog, psihiatru/psiholog)
- analize specifice de sange
- electrocardiograma, fibroscopie, ecografie cardiaca, CT pulmonar, test de efort cardio respirator
- in functie de rezultatul obtinut se poate institui recuperare cardiorespiratorie la nevoie", spune dr. Remus Mihalcea, pe pagina de Facebook.

×
Subiecte în articol: remus mihalcea simona carniciu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close