Antena 3 CNN Actualitate Proiect de lege pentru românii din străinătate | Vor avea 15 zile să se întoarcă în țară, în caz de război

Proiect de lege pentru românii din străinătate | Vor avea 15 zile să se întoarcă în țară, în caz de război

Proiect de lege pentru românii din străinătate. Potrivit propunerii venite din partea MApN, românii de peste hotare vor avea 15 zile să se întoarcă în țară, în caz de război.

Proiect de lege pentru românii din străinătate | Vor avea 15 zile să se întoarcă în țară, în caz de război
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi
de Ioana Mircea    |    11 Iul 2022   •   14:24

Un nou proiect de lege vine din partea MApN. Românii din străinătate vor avea 15 zile la dispoziție să se întoarcă în țara, în cazul instituririi stării de mobilizare sau a stării de război, potrivit acestuia.

Proiectul privește pregătirea populației pentru apărare și a fost publicat de MApN, pe 15 iulie.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.

Totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara.

În funcţie de starea excepţională instituită sau declarată, de locul în care îşi au domiciliul, în România sau în străinătate, precum şi de prezenţa/absenţa temporară în/din ţară, aceştia se vor prezenta pe baza înştiinţării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul şi la termenul prevăzute de lege.

Românii din afara țării trebuie să să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu în termen de 15 zile de la declararea stării de mobilizare sau de război, potrivit  propunerii legislative.

Prevederile articolului 8 din proiectul de lege:

(1) Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

(2) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea clarificării situației militare și, după caz, a înmânării ordinului de chemare.

(3) Prin notificarea persoanelor menționate la alin. (2) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei formă și conținut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(4) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari plecați temporar în afara țării au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.

(5) Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.

O nouă categorie în serviciul militar pentru tineri

Tot în acest proect de lege este prevăzută adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

Cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază.

Programul de pregătire militară durează până la patru luni. Tot în proiectul de lege este prevăzută și crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, potrivtit stirileprotv.ro.

×
Subiecte în articol: MApN razboi
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close