Antena 3 CNN Actualitate Proteste la Roşia Montană: Cei 33 de mineri blocaţi în subteran în septembrie protestează din nou în mină

Proteste la Roşia Montană: Cei 33 de mineri blocaţi în subteran în septembrie protestează din nou în mină

Proteste la Roşia Montană: Cei 33 de mineri blocaţi în subteran în septembrie protestează din nou în mină
Sursa foto: Foto: Antena 3
de S.T.    |    19 Oct 2013   •   16:54
Un nou protest are loc în subteran la Roşia Montană. Cei 33 de mineri care s-au blocat luna trecută timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore.

Minerii, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, cer aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.
   
Ei sunt susţinuţi de aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici, care protestează la intrarea în galerie cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană.

Totodată, aproximativ 2.000 de persoane protestează, sâmbătă, în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
   
La protest au venit şi persoane din localităţi din Munţii Apuseni, dar şi din alte zone din ţară. Unii protestatari şi-au adus vacile şi boii pentru a arăta că în Munţii Apuseni se face agricultură.
   
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
   
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.


×
Subiecte în articol: Rosia Montana mineri mina
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close