Antena 3 CNN Actualitate Protestul foştilor angajaţi ai Mechel s-a încheiat, după ce li s-au promis bonuri de masă. Au fost manifestaţii violente la combinat

Protestul foştilor angajaţi ai Mechel s-a încheiat, după ce li s-au promis bonuri de masă. Au fost manifestaţii violente la combinat

Protestul foştilor angajaţi ai Mechel s-a încheiat, după ce li s-au promis bonuri de masă. Au fost manifestaţii violente la combinat
Sursa foto: Foto: Antena 3
de M.Z.    |    27 Feb 2013   •   14:23
Update 14.21 - Protestul foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-a încheiat, după ce reprezentanţii companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masă, oamenii anunţând însă că se vor întoarce la combinat joi dimineaţă, când ar expira termenul pentru plata salariilor compensatorii.

Reprezentantul companiei a mai spus că va veni vineri la Câmpia Turzii pentru a vedea la faţa locului care este situaţia şi le-a cerut protestatarilor să îi trimită un memoriu scris cu doleanţele pe care le au.

Update 11.02
- Conducerea Mechel Câmpia Turzii i-a anunţat, miercuri, pe protestatarii strânşi în faţa clădirii administrative a companiei că vineri va ajunge în zonă un reprezentant al acţionarului majoritar, care va încerca să rezolve problema plăţilor, însă oamenii nu vor să plece până nu primesc banii.

Directorul coordonator al Mechel Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav, a declarat, după întâlnirea cu protestatarii, că a discutat cu acţionarul majoritar, deoarece el nu are mandat să acorde banii.

"Am discutat cu noul acţionar şi vineri la ora 13.00 va veni un reprezentant să discute. Încercăm să rezolvăm situaţia şi să rezolvăm şi bonurile de masă", a spus Viaceslav, potrivit Mediafax.
______________________________________

Peste 100 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului, şi au forţat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societăţii, iar în momentul în care au reuşit să ajungă la clădirea administraţiei oamenii au spart un geam, informează Mediafax.

Protestatarii au încercat, într-o primă fază, să forţeze poarta combinatului, pentru că directorul unităţii a refuzat să vină să discute cu ei, după care foştilor angajaţi le-a fost deschisă poarta, ei reuşind să ajungă la clădirea administraţiei. Manifestanţii au încercat să forţeze şi intrarea în clădirea în care se află birourile şi au spart un geam al uşii de la intrare, strigând "Hoţii, hoţii" şi cerând directorului combinatului să iasă să discute cu ei.

O delegaţie a protestatarilor formată din cinci persoane a reuşit să intre în clădirea în care se află birourile conducerii combinatului, pentru a discuta cu reprezentanţii unităţii. Ceilalţi protestari au rămas în faţa clădirii de birouri, aşteptând rezultatul discuţiilor.

Peste 100 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului Mechel Câmpia Turzii, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

Protestatarii susţin că ar fi trebuit să primească, în 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

De asemenea, manifestanţii spusn că nu au găsit înţelegere la conducerea societăţii şi oamenii sunt disperaţi, pentru că au rate la bănci şi contau pe cele trei salarii compensatorii, care se ridică la sume cuprinse între 3.500 şi 4.000 de lei.

Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel România că a vândut combinatul fără să anunţe sindicatul.

"Contractul colectiv de muncă de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost respectat, conducerea combinatului nu a acordat cele trei salarii compensatorii angajaţilor disponibilizaţi. Vânzarea combinatului s-a făcut cu încălcarea legii, fără să fie anunţat sindicatul. Nu există documente pentru vânzare. Noi vom face plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi vom acţiona în instanţă conducerea Mechel Câmpia Turzii", a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.


×
Subiecte în articol: proteste salarii compensatorii
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close