Antena 3 CNN Actualitate Radiografia societății românești în vremuri de criză și război realizată de Aurel Pop, președintele Academiei Române

Radiografia societății românești în vremuri de criză și război realizată de Aurel Pop, președintele Academiei Române

Aurel Pop, președintele Academiei Române, a realizat radiografia societății românești în vremuri de criză și război.

Radiografia societății românești în vremuri de criză și război realizată de Aurel Pop, președintele Academiei Române
Sursa foto: edupedu.ro
de Claudia Popovici    |    27 Iun 2022   •   17:45

Ne confruntăm cu un val de incertitudini, un val de scumpiri, cu pericolul războiului, iar românii sunt din ce în ce mai mult copleșiți de griji.

Cât de departe este luminița de la capătul tunelului și cine o vede sau cine ne duce spre ea?

De ce nu ies în față oamenii valoroși? Ce facem cu copiii de 10, cum facem să îi ținem în țară și să aducă valoarea României?

Sunt întrebări pe care și le pun foarte mulți români și la care ne oferă un răspuns prof. univ. doctor Ioan Aurel Pop, președinte ale Academiei Române care a realizat radiografia societății românești în vremuri de criză și război.

"Eu aș vrea să văd o școală românească plină de speranțe, în care elevii să meargă cu plăcere, cu profesor dăruit meseriei lor.

Să nu auzim mereu de abandon școlar și nici de analfabetism funcțional. Elevii aceștia de 10 după părerea mea, în mare parte ar putea să se realizeze în această țară, aici, la Dunăre și la Carpați.

Suntem o țară membră a Uniunii Europene, membra NATO. Adică suntem în clubul celor aleși. Las de o parte necazurile din preajma granițelor noastre, cauzate de o agresiune fără precedent împotriva unui stat independent.

Să facem abstracție și să ne gândim că totuși, în România aceasta, în vremuri mult mai grele, oameni deosebiți, chiar dacă s-au instruit unii peste hotare, au adus acestei țări valori extraordinare și creații cu totul speciale.

Elevii aceștia de 10 ar trebui convinși în mare măsură că, cel puțin până la un punct, ei pot învăța în România și se pot realiza în România.

Dar pentru asta n-avem nevoie, cum se spune, câte o dată, de o imagine bună a României, că imaginea se face după realități.

Avem nevoie de o realitate bună a României și pentru asta conducători ar trebui să fie responsabili să își îndeplinească misiunea, să fie conștienți că a conduce țara, mai ales în aceste vremuri de crize, nu e floare la ureche, nu e o glumă.

Pe bună dreptate, oamenii care ar putea face ceva stau deoparte pentru că se gândesc că n-au cum să schimbe acuma ceea ce s-a stricat așa de mult.

Dar eu sunt un om optimist din fire și vreau să cred că avem forțele necesare ca să redresăm lucrurile, inclusiv cu această generație de copii care au luat atâtea 10 și îi felicit pentru asta.

Și vreau să cred că școala românească merge pe o cale bună și va putea merge pe o cale și mai bună.

Doar suntem în Europa. Nu nicio nenorocire că cineva se duce să studieze în altă parte.

Dar trebuie să nu uităm că rosturile noastre sunt trasate de Dumnezeu, , de destin aici și că ar fi bine să ne desfășurăm activitățile.

E nevoie de o schimbare a eticii politice. Există o deontologie despre care se vorbește foarte, foarte mult și eu cred că până nu se schimbă această percepție, care, repet, izvorăște dintr-o realitate legată de corupție, legată de ideea că te faci politician ca să te-ajungi.

Până nu se schimbă această realitate care dă naștere unei percepții, oamenii serioși, nu, n-ar fi ce, că n-au curajul, ar avea curajul să intre, dar nu au impulsul necesar din punct de vedere moral pentru un om, cum să vă spun integru. Demnitatea și moralitatea sunt lucruri esențiale.

Și eu sunt convins că România e plină de oameni care au demnitate și moralitate, dar care sunt discutat de ceea ce văd pe scena politică.

Eu vă doresc ca dumneavoastră, la Antena 3, să transmiteți lucruri cu totul speciale și deosebite, dar n-o să aveți cum dacă realitatea nu se schimbă.

Multă lume îmi spune păi, da, la televiziuni se transmit numa nenorocirii. Haideți să facem din țara asta o țară din formată din fericiri, din lucruri interesante și utile, din copii fericiți, din părinți și bunici fericiți.

O să ziceți că eu sunt un visător, nu sunt visător, dar nu cred că omenirea a ajuns la capăt.

De asta numai Dumnezeu știe, cred că depinde de forța noastră de a schimbam bine această țară", a spus profesor doctor Ioan Aurel Pop, președinte le Academiei Române la Antena 3.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close