Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, anunțul care tranșează disputa legată de o tradiție importantă la români

Raed Arafat, anunțul care tranșează disputa legată de o tradiție importantă la români

Tradiția care spune că fetele și femeile primesc, de 1 martie, mărțișoare și flori, a ajuns subiect de controverse între reprezentanții puterii guvernamentale.

Raed Arafat, anunțul care tranșează disputa legată de o tradiție importantă la români
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    26 Feb 2021   •   20:56

Lucrurile au fost, însă, lămurite vineri seara, la Punctul de Întâlnire de doi medici cunoscuți: secretarul de stat în M.A.I., Raed Arafat și medicul american de origine română Theo Trandafirescu.

Ambii au fost întrebați de Radu Tudor dacă de 1 martie se poate da o "dezlegare" medicală în ceea ce privește mărțișoarele și florile, în ciuda pandemiei.

Raed Arafat: "E o chestiune pe care toată lumea o să facă, indiferent de ce spunem noi. O să dăm (mărțișoare) dar o să respectăm și regulile. Dăm, păstrând distanța și purtând masca, dacă este vorba de persoane din afara familiei. Dacă este din familie (persoana căreia i se oferă, n.r.), este cu totul altceva.

Dacă este vorba de persoane dragi, dar din afara familiei, cărora vrem să le dăm un mărțișor, o floare, deși este perioada asta: da, dacă respectăm anumite reguli. Am zis că este o tradiție pe care o putem păstra și în pandemie, respectând anumite reguli de bază".

Theo Trandafirescu: "Cu anumite restricții, cred că se pot da. Conexiunile umane, emoționale, nu-și dorește nimeni să le restrângă. Dar sănătatea este prioritară. Nu poți avea emoție dacă n-ai sănătate".

Vlad Voiculescu le recomandă elevilor să dea mărţişoarele cu mănuşi

Vlad Voiculescu a fost întrebat dacă de 1 și 8 Martie elevii pot oferi flori și mărțișoare, având în vedere că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus că se permite acest demers. El a răspuns cu un citat din Biblie.

"Să definim "este liber"... Aș răspunde cu un citat din Biblie: Toate îmi sunt permise, nu toate îmi sunt de folos!", a declarat ministrul Voiculescu. 

Jurnaliştii Antena 3 au adresat din nou întrebarea şi Vlad Voiculescu a spus că le recomandă elevilor să poarte mânuşi când dau mărţisoarele.

Au voie elevii să mai ofere mărțișoare la școală? Răspunsul ministrului Educației

Din punctul de vedere al ministrului Sorin Câmpeanu, atât mărţişoarele de 1 martie cât şi florile de 8 martie trebuie permise.

"Ordinul comun de ministru al Educației și Sănătății prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal.

Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Așasar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal", a precizat Sorin Câmpeanu, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat mărțișoare
Parteneri
A murit unul din cei mai renumiți meteorologi români!
x close