Antena 3 CNN Actualitate Arafat, film în secţiile ATI COVID: ”Asta e situația reală din interiorul sistemului medical”

Arafat, film în secţiile ATI COVID: ”Asta e situația reală din interiorul sistemului medical”

Şeful DSU, secretarul de stat în M.A.I., Raed Arafat, a făcut, joi, apel la distribuirea unui film în care sunt consemnate mărturiile doctorilor implicaţi în tratarea bolnavilor de COVID.

Arafat, film în secţiile ATI COVID: ”Asta e situația reală din interiorul sistemului medical”
de Adrian Iclozan    |    08 Apr 2021   •   13:12

Conform informaţiilor de pe generic, filmul, publicat de Arafat pe contul său de Facebook, a fost realizat în data de 6 aprilie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Târgu Mureş.

"Acest scurt film va arata situația reală din interiorul sistemului medical, la nivelul unităților de primiri urgente. Poate îl distribuiți la cât mai mulți prieteni ca sa înțeleagă care este realitatea, şi ca să facă parte din marea echipă care încearcă să ajungă la normalitate cât mai repede.

Când vorbesc de "marea echipa", aceasta ne include pe toți, cetățeni, societate civila și autorități locale si centrale!", spune Raed Arafat în mesajul care precede filmul.

Montajul de patru minute şi jumătate începe cu o succesiune de imagini în care apar pacienți care primesc oxigen în secția de spital sau sunt transportați pe targă de personal în combinezoane de protecție. 

Imaginile sunt intercalate cu scurte sincroane ale medicilor din spital.

Dr. Emilia Turucz: Ne uităm la pacienţi cum respiră ca peştele pe uscat

"Situația la urgență este tot mai aglomerată, atât în ceea ce privește zona COVID și în zona non-COVID.

Impresia noastră este că sunt mult mai grave cazurile pe COVID. Avem mulți pacienți desaturaţi care ajung la spital în stare gravă. Mulți tineri, fără multe comorbidităţi (...) Este foarte greu pentru personalul medical să vadă aceste tragedii ale pacienților.

Când intri în zona COVID, vezi pacienți care n-au dormit de 3-4 zile, pentru că nu au aer, sunt epuizați, sunt foarte agitați și se uită la tine disperați. În afara de oxigen și de tratamentul pe care li-l administrăm, nu putem decât să ne uităm la ei cum respiră ca peștele pe uscat.

Dr. Emilia Turucz: Realitatea este cruntă şi trebuie arătată

E foarte greu pentru noi să procesăm aceste cazuri. Sunt zilnice. Vorbeam cu o pacientă tânără, de 32 de ani și de dimineața am aflat că a murit, starea i s-a degradat fulminant. 

Realitatea din spital este cruntă şi trebuie arătată.

Dacă vom continua așa locurile se vor saturează, pacienții în stare gravă nu vor avea loc unde să fie tratați corespunzător", spune dr. Emilia Turucz medic specialist, medicină de urgenţă

Dr. Maria Salanţa este Medic Coordonator al UPU SMURD Târgu Mureş. Ea avertizează că, de la începutul lunii, au crescut atât numărul de cazuri, cât şi gravitatea acestora.

Dr. Maria Salanţa: Am ajuns, în ultimele zile, la maximum de pacienţi pe care îl poate suporta compartimentul COVID

Pe lângă creşterea exponențială a numărului de pacienţi, de la începutul lunii aprilie, ne frapează şi gravitatea crescută a cazurilor.

Avem de-a face cu forme medii şi severe. Mulţi intubați şi foarte mulţi cu ventilaţie non invazivă. În ultimele zile am ajuns la maximul pe care îl putem suporta ca şi compartiment COVID în cadrul UPU Târgu Mureş.

Am ajuns la 40-50 de pacienţi suspecți  pe zi. Dintre aceştia, 70-80 la sută se dovedesc a fi pozitivi", spune dr. Maria Salanţa.

Filmul se încheie cu o derulare de mesaje care îndeamnă la conformarea faţă de regulile de prudenţă sanitară, la vaccinare şi la informarea din surse credibile.

Ajută-ne să te putem ajuta!

Sănătatea ta este şi responsabilitatea ta

  • Vaccinează-te! Îți poate salva viața. Dacă te îmbolnăvești vei face o formă mai ușoara a bolii!
  • Poartă corect masca și evită aglomerațiile!
  • Testează-te la primul semn de boală!
  • Urmează cu strictețe tratamentul prescris şi mergi la spital dacă starea se înrăutățește!
  • Informează-te din surse credibile, nu cădea pradă dezinformării şi manipulării!

×
Subiecte în articol: Raed Arafat normalitate
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close