Antena 3 Actualitate Raluca Turcan anunță reglementarea activităților casnice: ”Ne dorim ca aceste activități să fie atractive pentru ca oamenii să nu lucreze la negru”

Raluca Turcan anunță reglementarea activităților casnice: ”Ne dorim ca aceste activități să fie atractive pentru ca oamenii să nu lucreze la negru”

de Adelina Miron    |    06 Iul 2021   •   19:12
Raluca Turcan anunță reglementarea activităților casnice: ”Ne dorim ca aceste activități să fie atractive pentru ca oamenii să nu lucreze la negru”
Sursa foto: Hepta

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că astăzi, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a avut loc o dezbatere cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor privind reglementarea activităților casnice.

Ministrul Muncii susține că, potrivit datelor INS, 39% din populația României este inactivă, iar "aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător".

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ministrul Muncii a precizat care vor fi efectele acestui proiect:

„Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie. Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru."
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close