Antena 3 CNN Actualitate Raluca Turcan despre abrogarea Ordonanţei privind Codurile penale: Guvernul recunoaşte că a greşit

Raluca Turcan despre abrogarea Ordonanţei privind Codurile penale: Guvernul recunoaşte că a greşit

Raluca Turcan despre abrogarea Ordonanţei privind Codurile penale: Guvernul recunoaşte că a greşit
05 Feb 2017   •   17:43

Decizia Guvernului de a abroga OUG 13/2017 înseamnă recunoaşterea unei greşeli, a declarat, duminică, Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, adăugând că este nevoie de garanţii ferme din partea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi a liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ''că nu mimează buna credinţă şi pur şi simplu vor să respecte cerinţele oamenilor'', potrivit Agerpres.

"Este o situaţie de emoţie socială şi ea trebuie tratată democratic şi cu raţiune politică. Faptul că Guvernul a abrogat Ordonanţa, înseamnă că Guvernul recunoaşte că a greşit. Acest lucru este foarte clar, însă mutarea atenţiei de la Guvern la Parlament, unde majoritatea PSD-ALDE poate decide orice, nu rezolvă problema de fond", a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierul Grindeanu au înţeles mesajul străzii şi nu vor mai adopta măsuri ''pentru a-şi salva protejaţii politici sau nu vor mai întreprinde măsuri pentru slăbirea justiţiei".

"În faţa atitudinii arogante a coaliţiei PSD-ALDE considerăm că trebuie folosite mijloace democratice şi instituţionale care, în viziunea PNL sunt următoarele: moţiune de cenzură şi căderea guvernului, dezbatere reală în Parlament şi punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale", a mai spus Raluca Turcan.

Ea a susţinut că liberalii nu doresc să valorifice politic protestele de stradă.

"PNL nu doreşte să valorifice politic protestele de stradă. Vrem să avem un comportament onest, transparent, predictibil şi exercitat cu bună credinţă. PNL este un apărător al drepturilor omului, al respectului faţă de lege, al egalităţii în faţa legii, al prosperităţii şi competiţiei pe bază de lege. (...) Între cei care au ieşit în stradă sunt şi oameni care în trecut au fost apropiaţi, simpatizanţi sau susţinători ai PNL şi care s-au îndepărtat de PNL din cauza dublului limbaj, a dublei măsuri. Că Guvernul nu învaţă nimic, este regretabil. Ar fi regretabil ca PNL să nu înţeleagă mesajul străzii. Avem această obligaţie, să înţelegem ce aşteaptă oamenii de la clasa politică, de la Partidul Naţional Liberal şi să avem acel comportament onest şi în respect şi interes faţă de cetăţean", a precizat politicianul.

Întrebată care va fi procedura de dezbatere în Parlament a noii decizii a Guvernului, Turcan a afirmat că liberalii susţin existenţa dezbaterilor democratice, transparente, corecte.

"Procedural, în momentul de faţă, avem iniţiativa legislativă privind graţierea în dezbatere parlamentară, pe traseu parlamentar. Am înţeles de la Guvern, după ce s-a căit, că a transmis la Parlament o iniţiativă legislativă. Încă nu am văzut-o. De asemenea, am interpretat, din comunicatul Guvernului, faptul că s-ar putea să lase dezbaterea parlamentară şi ulterior să vină cu o iniţiativă legislativă. PNL consideră că trebuie să existe dezbateri democratice, transparente, corecte. În acelaşi timp, ar fi regretabil, pentru noi toţi, pentru cetăţenii de bună credinţă, să asistăm la un joc de imagine, la o mutare a atenţiei de la Guvern la Parlament, unde în momentul de faţă majoritatea este asigurată de PSD-ALDE. De aceea am afirmat că este nevoie de garanţii clare, că nu vom mai asista la astfel de derapaje. Am văzut situaţii în care majoritatea PSD-ALDE părea dispusă să voteze că albul e negru şi negrul e alb, adică să folosească abuziv o majoritate parlamentară. Dacă lucrul acesta se va întâmpla înseamnă că nu au înţeles nimic din mesajul străzii. Apelul nostru este să asculte vocea raţiunii, să asculte mesajul oamenilor din stradă şi să se comporte pe măsură", a mai spus preşedintele interimar al PNL.

Ea a susţinut că ministru Justiţiei "a fost un simplu executant", greşeala aparţinând Guvernului.

"Din punctul meu de vedere, ministrul Iordache a fost un simplu executant, ordonanţa a fost a Guvernului, greşeala a fost a Guvernului. Cred că aici trebuie asumată responsabilitatea. De aceea am afirmat că PNL va folosi instrumentele instituţionale, democratice avute la dispoziţie. Avem în momentul de faţă moţiune de cenzură în Parlament, care poate conduce la demisia guvernului. Aşa ar trebui să se întâmple, pentru că responsabilitatea a fost a întregului Guvern", a subliniat Raluca Turcan.

Referindu-se la paşii care trebuie urmaţi, lidera PNL a arătat că cele două coduri trebuie corectate în funcţie de deciziile Curţii Constituţionale.

"Pentru noi e foarte limpede: consultările le realizează preşedintele României, dezbaterile şi dialogul se poartă în Parlament. Poziţia PNL este una clară şi foarte limpede exprimată. Codul penal şi Codul de procedură penală trebuie corectate în funcţie de deciziile Curţii Constituţionale. Orice praf în ochi, orice încercare de a muta atenţia, de a trage de timp, arată cetăţenilor oneşti care manifestă astăzi şi a celor care urmăresc, că sunt oameni politici care nu înţeleg ceea ce fac ei şi ceea ce ne spun ei şi ar fi regretabil ca această emoţie uriaşă care există în momentul de faţă în stradă şi exprimată în societatea românească să nu îi facă pe politicieni să fie mai corecţi. Avem nevoie de garanţii ferme din partea domnului Dragnea şi a domnului Tăriceanu că nu mimează buna credinţă şi pur şi simplu vor să respecte cerinţele oamenilor", a conchis preşedintele interimar al PNL.

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan PNL
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close