Antena 3 CNN Actualitate Raport CE: România e pregătită să adere la Schengen. La ce trebuie să fim atenţi în viitor

Raport CE: România e pregătită să adere la Schengen. La ce trebuie să fim atenţi în viitor

Raport CE: România e pregătită să adere la Schengen. La ce trebuie să fim atenţi în viitor
Sursa foto: Foto: mediafax.ro
de M.Z.    |    08 Feb 2012   •   12:58

Raportul Comisiei Europene privind MCV arată că, în România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a accelerat derularea proceselor privind cazurile de corupţie la nivel înalt, ca răspuns la recomandările privind riscul ca în unele astfel de cazuri să se împlinească termenele de prescripţie.

Documentul publicat miercuri notează că în cazul României s-au constatat o serie de evoluţii în felul în care România a dat curs recomandărilor Comisiei, potrivit Mediafax.

"Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, miercuri, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

El a mai spus că s-au înregistrat "progrese în combaterea corupţiei odată cu adoptarea unei legislaţii corespunzătoare privind confiscarea. (...) Şi DNA şi ANI au făcut progrese", a spus Gray.

"Noul Cod Civil a intrat în vigoare fără probleme în octombrie 2011 şi se preconizează că în iunie 2012 va intra în vigoare şi Codul de procedură civilă. Ca răspuns la recomandările Comisiei privind riscul ca în unele cazuri de corupţie la nivel înalt să se împlinească termenele de prescripţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a accelerat derularea proceselor privind cazurile de corupţie la nivel înalt", notează Comisia.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a spus că România trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Comisia Europeană: România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen


MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, adăugând că, în opinia Comisiei Europene, "ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen".

România trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, a spus Gray, prezentând rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria.

"Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt", a precizat Mark Gray, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

Pedepsele în cazurile de mare corupţie au fost minime

Raportul CE privind MCV, publicat miercuri, notează că în cazurile de corupţie la nivel înalt pedepsele aplicate rămân adesea aproape de limita juridică minimă, iar în peste 60% din cazuri, executarea pedepselor este suspendată.

"Analiza sentinţelor judecătoreşti în cazurile de corupţie la nivel înalt indică faptul că pedepsele aplicate rămân adesea aproape de limita juridică minimă, iar în peste 60% din cazuri, executarea pedepselor este suspendată", se arată în raportul pe tema justiţiei.

"În 2011, a crescut numărul trimiterilor în judecată, al hotărârilor judecătoreşti şi al condamnărilor. Odată cu accelerarea instrumentării cauzelor în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, această evoluţie a fost vizibilă mai ales la nivelul hotărârilor judecătoreşti definitive", se arată în raportul Comisiei Europene.

Documentul atrage atenţia că în 2011 au fost pronunţate 158 de hotărâri judecătoreşti definitive în cazuri sesizate de DNA, în comparaţie cu 85 în 2010.


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close