Antena 3 CNN Actualitate Raportul Inspecţiei Judiciare a CSM în cazul Ponta a ajuns doar la cine trebuie. Iată dovada

Raportul Inspecţiei Judiciare a CSM în cazul Ponta a ajuns doar la cine trebuie. Iată dovada

Raportul Inspecţiei Judiciare a CSM în cazul Ponta a ajuns doar la cine trebuie. Iată dovada
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Ian 2014   •   17:38
Raportul Inspecţiei Judiciare a ajuns doar la cine trebuie. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi judecătorul Mircea Aron le-au atras atenţia colegilor, în plenul CSM, că ei au aflat ce conţine documentul ori din presă, ori pe surse.

"Am luat la cunoştinţă de material în această dimineaţă. De fapt, am luat la cunoştinţă în timp ce veneam la CSM, din spaţiul public şi cred că e un lucru care dovedeşte cel puţin o lipsă de respect faţă de membrii CSM, aflând din spaţiul public propunerea de inspecţie. Nu vreau să facem neapărat o anchetă să vedem cum a apărut în spaţiul public, dar cred că e lipsă de respect, cum spuneam, faţă de noi să aflăm din spaţiul public concluzii sau propuneri de la inspecţie. Ştiu că nu e prima dată când s-a întâmplat acest lucru. Şi, dacă vrem să pretindem o conduită de la alţii, trebuie să avem şi noi grijă la propriile noastre conduite", a declarat şeful de la Justiţie.

Informaţia a fost confirmată şi de un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Am citit raportul inspecţiei, de dimineaţă. Şi eu sunt de acord aici cu domnul ministru că nu este cazul să aflăm pe surse despre un raport. Asta este inadmisibil. Dar, mă rog, se practică ceea ce era pe vremea lui Ceaşcă se numea . Probabil că sunt obiceiuri de astea de care cineva nu se poate dezbăra. Nu ştiu cine face lucrul ăsta pentru că e normal să aflu eu prima dată despre raportul respectiv", a spus Mircea Aron, membru CSM, judecător ÎCCJ.

Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în plenul CSM. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.

Decizia vine după ce premierul Victor Ponta a spus că Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu.

În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, "iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică".

Pe 6 ianuarie, instanţa supremă i-a condamnat, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la patru ani cu executare.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close