Antena 3 CNN Actualitate Raul Castro către cubanezi: reveniţi la agricultură

Raul Castro către cubanezi: reveniţi la agricultură

Raul Castro către cubanezi: reveniţi la agricultură
Sursa foto: raul castro
27 Iul 2009   •   12:45

Preşedintele cubanez Raul Castro nu a dat multe detalii, dar a lăsat să se înţeleagă că vin vremuri grele pentru cubanezi. Criza economică mondială şi mai ales reducerea veniturilor din exporturi înseamnă că Cuba nu îşi va putea atinge obiectivul de creştere, declara Castro.
Prognoza de creştere deja a fost reduse de la 6% la 2.5%.
Marţi, consiliul de miniştri de va întâlni pentru a discuta o a doua revizuire a planului de cheltuieli. De asemenea, a doua zi va avea loc o şedinţă a Comitetului central al Partidului comunist, sublinia liderul cubanez.

În discursul său de 34 minute, menit a celebra Ziua naţională a Rebeliunii de pe 26 iulie, (revolta armată din 1953 contra lui Batista ce l-a adus la putere, şase ani mai târziu pe fratele său), Raul Castro a subliniat nevoia urgentă de creştere a producţiei agricole pentru a înlocui importurile de alimente. Acum, Cuba cumpără 80% din alimente de la export.

Castro, care a preluat conducerea ţării după ce Fidel Castro s-a îmbolnăvit, în 2006, a reiterat de altfel cererea sa ca oamenii să se întoarcă la agricultură. Pe 26 iulie 2007, el anunţase un plan de a acorda pământ gratis celor interesaţi să clutive fructe şi legume, un program despre care a spus că decurge satisfăcător.

"82.000 de cereri pentru pământ au fost aprobate. Dar acum chestiunea este să lucrăm mai eficient. Pământul este aici, cubanezii sunt aici, iar pământul de aşteaptă?, susţinea acesta care a calificat ca fiind o prioritate de top cultivarea a ceea ce acum costă sute de milioane din import.

Înainte de derulara programului erau 1,69 milioane de hectare de teren nefolosit.

Trei uragane de anul trecut au distrus unele case şi culturi agricole, la un cost total de 10 miliarde dolari. Aceasta, împreună cu criza, a redus considerabil solvabilitatea insulei.

Guvernul a luat deja unele măsuri de reducere a costurilor, de la oprirea curentului la limitarea aparatelor de aer condiţionat din birouri, şcoli şi magazine la trei ore pe zi. (1 p.m. -4 p.m.). Transportul public a fost redus, iar unele fabrici închise.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: raul castro Fidel Castro criza economica
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close