Antena 3 CNN Actualitate Reacția companiei Gabriel Resources după ce Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO: ”În mod fundamental în contradicție cu obligațiile României”

Reacția companiei Gabriel Resources după ce Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO: ”În mod fundamental în contradicție cu obligațiile României”

Compania canadiană Gabriel Resources, care este în proces cu statul român din cauza opririi exploatării de aur de la Roșia Montană, anunță că aplicația și înscrierea peisajului minier Roșia Montană la UNESCO sunt ”în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții în legătură cu investițiile Gabriel”.

Reacția companiei Gabriel Resources după ce Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO: ”În mod fundamental în contradicție cu obligațiile României”
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    27 Iul 2021   •   23:45

În iunie 2017, compania canadiană a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de 4,4 miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Procesul este în curs.

„Aplicația și înscrierea UNESCO sunt în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții în legătură cu investițiile Gabriel, iar aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanță”, arată Gabriel Resources într-o informare pentru bursă, citată de G4Media.

Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marți ca peisajul minier Roșia Montană să fie înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial.

„Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, au transmis reprezentanții USR PLUS după anunțarea deciziei.

Conform experților, peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Decizia a fost luată marți, când se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

”Efectele concrete depind de ce va face statul român în continuare. Adică este vorba despre investiții, de idei, de proiecte. Eu am convingerea că sunt români care sunt capabili de toate toate aceste trei condiții, astfel încât să demonstrăm că putem aprecia un sit cu valoarea istorică”, a declarat Adrian Cioroianu, fost ambasador UNESCO, la Antena 3.

Primarul din Roșia Montană: includerea sitului în patrimoniul UNESCO este ”defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”

Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, este de părere că decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară.

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil.

Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a spus Eugen Furdui, pentru Digi 24.

Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.

„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana UNESCO
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close