Antena 3 CNN Actualitate DNA: Angajaţii CNADNR urmăreau atribuirea lucrărilor la Transalpina firmei lui Nelu Iordache, într-o variantă păgubitoare pentru companie

DNA: Angajaţii CNADNR urmăreau atribuirea lucrărilor la Transalpina firmei lui Nelu Iordache, într-o variantă păgubitoare pentru companie

DNA: Angajaţii CNADNR urmăreau atribuirea lucrărilor la Transalpina firmei lui Nelu Iordache, într-o variantă păgubitoare pentru companie
Sursa foto: Foto: pixabay.com
31 Oct 2016   •   23:28

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Nelu Iordache şi pe cinci angajaţi de la Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova, în dosarul "Transalpina 2”, că angajaţii CNADNR au acoperit documentele false primite de la firma lui Nelu Iordache şi chiar au dorit încheierea contractului „într-o variantă păgubitoare pentru companie”.

Concluzia a fost formulată în baza unei convorbiri telefonice dintre Iordache şi un reprezentant al CNADNR, care a fost interceptată de anchetatori, informează Agerpres.

"Pare că-n această convorbire Iordache Nelu sondează reacţia reprezentanţilor CNADNR şi încearcă să găsească adevăratul sens al împrejurărilor, al întâmplărilor. Nu se cunoaşte dacă acesta ar fi semnat într-adevăr contractul în varianta în care i-a fost remisă, cu plata prin bilete la ordin emise în lei, însă este lesne de observat neliniştea pe care i-o provoacă lui (...) posibilitatea semnării contractului în această variantă şi energia cu care încearcă să-l convingă pe Iordache Nelu să nu semneze. Rezultă din această convorbire că exista un interes explicit al reprezentanţilor CNADNR pentru încheierea contractului în varianta păgubitoare pentru companie a plăţii prin bilete la ordin emise în euro", se arată în rechizitoriu.

În discuţie se face referire şi la o adresă transmisă Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova pentru realizarea unei analize comparative privind plata în lei sau euro, care ar fi trebuit să reprezinte o justificare pentru semnarea contractului în forma dorită de Nelu Iordache.

"Hârtia despre care vorbesc cei doi este o adresă înregistrată la CNADNR (...) prin care se solicita DRDP Craiova să facă o analiză a avantajelor şi dezavantajelor semnării contractului în lei, respectiv euro (...), însă al cărei sens şi logică adevărate îl reprezintă crearea unei justificări pentru a se putea dezvinovăţi, a unui paravan în spatele căruia s-ar putea proteja, pentru reprezentanţii DRDP Craiova care urmau să semneze contractul într-o variantă despre care însuşi Lumezeanu Adrian spune că 'pe parte contabilă, n-ar fi posibil lucrul ăsta'", se mai menţionează în rechizitoriu.

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a unor şefi şi angajaţi din cadrul DRDP Craiova, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, au fost deferiţi justiţiei Adrian Lumezeanu, director regional al DRDP Craiova, Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii, Emil Ion Pană, consilier juridic, şi Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Faptele din acest dosar au legătură cu atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Procurorii anticorupţie spun că inculpaţii Lumezeanu, Ilie, Nedelcu şi Pană au încălcat legea privind achiziţiile publice, semnând, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti - Sebeş pe o porţiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentată de omul de afaceri Nelu Iordache.

"În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări", se arată în comunicatul citat.

Astfel, în perioada 2008 - 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit.

"În urma acestui demers infracţional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei. În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei", mai arată DNA.

Inculpata Florina Iovan a acordat viza de control financiar preventiv pentru acest contract.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Nelu Iordache, Delia Mihaela Iordache şi Adrian Lumezeanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză. Omul de afaceri Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare în aprilie 2013 şi mai 2014.

×
Subiecte în articol: Nelu Iordache CNADNR

Antena 3 CNN

Antena 3 devine Antena 3 CNN | Moment istoric pe piaţa media din România

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close