Antena 3 CNN Actualitate Reconstrucția Ucrainei după război, cel mai amplu proces de după Al Doilea Război Mondial | Rolul strategic al României

Reconstrucția Ucrainei după război, cel mai amplu proces de după Al Doilea Război Mondial | Rolul strategic al României

400 de miliarde de dolari ar putea ajunge in Ucraina pentru reconstrucție după încheierea războiului. Oficiali din ţara noastră, Republica Moldova, Ucraina, dar si alte state se întâlnesc la Sinaia, la prima conferința internațională pentru reconstrucția Ucrainei.

de Andreea Ştefan    |    Cristi Georgescu    |    13 Dec 2023   •   14:55

Miercuri și joi, la Sinaia, are loc conferința internațională "The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania", unde vor fi analizate planurile privind procesul de reconstrucție a Ucrainei și rolul strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context.

Conferința reunește oficiali din Ucraina, Republica Moldova, din România și din alte state UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai amplă conferință din România dedicată acestei teme, arată organizatorii, într-un comunicat.

Analiștii estimează că reconstrucția Ucrainei după războiul cu Rusia va fi cel mai amplu proces de reconstrucție de după Al Doilea Război Mondial, depășind ca magnitudine și costuri celebrul Plan Marshall. Cele mai optimiste evaluări indică o valoare a costurilor de minim 400 miliarde USD, dar acestea cresc deoarece distrugerile provocate de Rusia continuă.

Potrivit comunicatului, procesul de reconstrucție a debutat deja în regiunile eliberate în 2022 de sub ocupația rusă, așteptându-se ca dinamica sa să fie mult mai accelerată odată cu încetarea ostilităților.

Rolul strategic al României

Este necesar ca România să participe din plin la acest proces, susținând companiile românești care au experiența și competența necesare pentru a participa în multiple domenii de interes la reconstrucția țării vecine.

Totodată, România trebuie să își asume rolul de hub pentru eforturile occidentale de reconstrucție a sudului Ucrainei, una dintre ariile cele mai afectate de război.

"Proximitatea față de regiuni precum Odesa, Mykolaiv, Herson sau Zaporojie creează un mare avantaj pentru România și face din țara noastră o platformă firească pentru companiile străine. Zona Galați-Brăila se poate dezvolta într-un hub logistic care, ulterior, cu finanțare europeană, să adauge și porturile Giurgiulești, din Republica Moldova, și Reni și Izmail din Ucraina. Ar putea fi un exemplu de cooperare transfrontalieră, cu efecte benefice pentru toate cele trei țări", menționează sursa citată.

"În plus, România va avea avantajul unei surse de energie constante și predictibile pentru următorii 12-15 ani, vitală pentru companiile care fabrică mai ales materiale de construcții și care folosesc multă energie în procesul de producție. Este vorba de gazul din Marea Neagră, o sursă de peste 100 miliarde metri cubi.

România poate ajuta Ucraina, la fel și Republica Moldova, prin pregătirea reprezentanților administrației publice locale și centrale, prin cursuri de formare finanțate de UE.

×
Subiecte în articol: reconstrucția Ucrainei
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close