Antena 3 CNN Actualitate Recunoşti acest puşti simpatic? Astăzi este unul dintre cei mai serioşi şi de succes români

Recunoşti acest puşti simpatic? Astăzi este unul dintre cei mai serioşi şi de succes români

Recunoști puștiul simpatic din imagine? Astăzi este un exemplu de maturitate, disciplină şi performanță. Este unul dintre cei mai serioși şi de succes români.

Recunoşti acest puşti simpatic? Astăzi este unul dintre cei mai serioşi şi de succes români
Sursa foto: Facebook
de Claudia Popovici    |    03 Noi 2022   •   12:00

Născut la 15 septembrie 2004, băiețelul din imagine și-a descoperit pasiunea pentru sport la o vârstă foarte fragedă, în urma unui diagnostic cu scolioză.

Micuțul de doar patru ani a primit recomandarea de a-și trata problema la bazin, dar a făcut mult mai mult. 

Îl recunoști? Numele lui se află pe buzele tuturor, iar performanțele sale sunt exemple pentru generația tânără.

Vorbim, bineînțeles, de David Popovici - unul dintre cei mai tineri campioni mondiali masculin din istoria înotului. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„La 4 ani, când am început înotul, nu am putut eu să aleg, părinții au decis pentru mine. Un medic ortoped a recomandat, aveam niște probleme cu spatele pentru că eram înalt.

Recomandarea aceasta a venit combinată cu nevoia alor mei de a mă duce la un sport pentru că aveam prea multă energie și trebuia să găsesc un loc în care să o consum, să vin acasă puțin mai obosit, să nu-i mai terorizez chiar așa de tare.

Oricum, dărâmam cărțile, lingeam oglinzile, cu înot și fără înot, eram la fel de energic", spune David Popovici, potrivit Forbes.ro

David a debutat la bazinul de la „Lia Manoliu“ sub îndrumarea lui Bogdan Stroe şi Bogdan Manea.

Ulterior l-a avut ca antrenor pe Adrian Rădulescu, fost înotător, doctor în performanță atletică, specializat în înot, cu care colaborează deja de 8 ani.

"Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă şi un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede.

Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total.", spune Adrian Rădulescu despre David Popovici, potrivit divahair.ro

David a luat în serios ideea de a face performanța în nataţie şi pe lângă responsabilitate şi disciplină s-a bucurat de fiecare moment. 

"Înotul a devenit ceva serios pe la 7-8 ani, când m-am decis că vreau să fac performanță.

Părinții mi-au explicat ce presupune performanța și am ales să o fac mai serios. M-am ținut doar pentru că mi-a plăcut.

Dacă aș fi spus în vreun moment că nu mai îmi place, ai mei m-ar fi retras imediat și asta m-a ajutat foarte mult, faptul că nu m-au presat niciodată", a mai spus David Popovici, pentru Forbes.ro.

În doar 6 ani de la prima ședință de înot, David Popovici a doborât primul său record național, la 50 m spate – record deținut timp de 24 de ani de Dragoș Coman, medaliat mondial cu bronz în 2003.

Patru ani mai târziu, la 14 ani, a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani din istoria Festivalului Olimpic al Tineretului European, înotând 100 de metri în 49,82 secunde.

David Popovici - o nouă stea a înotului mondial

De atunci David Popovici a scris istorie şi are un palmares olimpic excepțional.

  • la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku David Popovici a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record național la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber.
  • a cucerit titlurile naționale de seniori în 2020 la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.
  •  a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori.
  • tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber.

Prin performanțele de la Roma, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial.

Alături de Robert Glință, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.

În 2022 a uimit mapamondul la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta unde a devenit al doilea înotător din lume care a câștigat probele de 100 și 200 m liber la aceeași ediție a Campionatului Mondial. 

David Popovici - cel mai tânăr campion mondial din istoria natației

Astfel, David Popovici a devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori și cel mai tânăr campion mondial din istoria natației.

Timpul înregistrat în finala de la 200 m liber, al patrulea din istoria înotului mondial, a reprezentat un nou record al lumii de juniori.

După ce s-a impus și în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial.

Seria rezultatelor sale de excepție a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma unde nu numai că a reeditat performanța de la Mondiale, cucerind titlurile continentale atât la 100 cât și 200 m liber, dar timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) a reprezentat noul record mondial și european la seniori și juniori, noul record al competiției și al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă.
Mai mult, la 17 ani și aproape 10 luni, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber.

Din 20 iunie până pe 5 septembrie 2022, în mai puțin de trei luni, a cucerit 13 medalii – dintre care 4 medalii de AUR la seniori, la patru dintre cele mai importante competiții de înot din lume – Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august- septembrie), notează cosr.ro

Pentru performanța sa, David Popovici a fost decorat de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, iar antrenorul său Adrian Rădulescu cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.

Anterior lui David Popovici, titlurile mondiale au fost cucerite de Tamara Costache (50 de metri liber, 1986) și Diana Mocanu (200 de metri spate, 2001), iar ultima medalie a fost adusă de Camelia Potec în 2009, bronz la 1.500 de metri liber.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close