Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai şi Regina Ana, cea mai lungă poveste de dragoste pe care a avut-o Casa Regală a României

Regele Mihai şi Regina Ana, cea mai lungă poveste de dragoste pe care a avut-o Casa Regală a României

Regele Mihai şi Regina Ana, cea mai lungă poveste de dragoste pe care a avut-o Casa Regală a României
de S.T.    |    05 Dec 2017   •   14:21

REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, anunţă Casa Regală.

La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.

REGELE MIHAI A MURIT. Regina Ana l-a întânit pe Mihai în 1947, la Londra, în cadrul unui dineu oferit de vărul său primar, Jean de Luxemburg. Pe vremea aceea, Regele Mihai avea 26 de ani. Mihai I s-a căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena, la scut timp după ce fusese obligat să părăsească ţara.

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a început după revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vila Sparta, reşedinţa Reginei mame Elena. În 1949, cei doi s/au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai şi Regina Ana au trăit o viaţă austeră în Marea Britanie, unde s-au întreţinut cu ajutorul unei ferme de pui şi al unui atelier de tâmplărie.

În 1956, Familia Regală s-a mutat în Elveţia, la Versoix, lângă Geneva, unde a locuit aproape jumătate de deceniu. Toate cele cinci fiice ale Familiei Regale s-au născut în exil.

Deşi regele şi-a manifestat dorinţa de a reveni în România încă de la prăbușirea comunismului, acest lucru nu a fost posibil, decât doi ani mai târziu. În 1990, când a încercat să se întoarcă în țară, clasa politică venită la putere l-a considerat o ameninţare şi i-a interzis să rămână pe teritoriu românesc. Poliţia a primit sarcina să întoarcă din drum mașina în care se afla Familia Regală, în drum spre Curtea de Argeș.

Întoarcerea a fost posibilă abia în 1992, când familia a sărbătorit Paștele în România. Peste un milion de susținători l-au aclamat în centrul Capitalei, iar popularitatea sa uriașă a fost văzută din nou ca o amenințare. Abia în 1997, Majestatea Sa a primit înapoi cetățenia română și dreptul de ședere la noi în țară. Emil Constantinescu, în calitate de președinte, a permis Familie Regale să revină în România. După 50 de ani de exil, Regele și ceilalți membri ai familiei au petrecut Crăciunul și Anul nou acasă.

REGELE MIHAI A MURIT.  În 2007, Regele Mihai a semnat, la Castelul Săvârșin, noul statut dinastic al Familiei Regale, prin care a desemnat-o pe fiica sa cea mare, Margareta, drept succesoare sinastică și moștenitor la Șefia Casei Regale.

În 2011, de Ziua Regalității, Majestatea Sa a anunțat că toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României și Capa de Hohenzollern iau sfârșit, schimbând numele familiei sale în "Al României".

Din 2004, Regele Mihai și Regina Ana au locuit la Aubonne, în Elvetia. De sărbători, Majestățile Lor aveau obiceiul să petreacă timp în familie, fie la Castelul de la Săvâșin, fie la Palatul Elisabeta, din București. În ultimii ani, din cauza problemelor de sănătate, vizitele Majestăților Lor au fost din ce în ce mai rare.

În 2013, Regina Ana a fost internată într-un spital din Elveţia, după ce a fost diagnosticată cu o fractură la picior. Regina Ana ar fi alunecat pe iarbă în curtea reşedintei de la Versoix, iar medicii i-au pus piciorul în ghips. A urmat o lungă perioadă de recuperare, ţinând cont de vârsta sa înaintată. Ultima sa vizita a sa în România a fost în august 2014, când Majestatea Sa a petrecut o lună pe domeniul de la Săvârşin.

Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia.

Regele Mihai I a murit marţi 5 decembrie, la ora 13.00, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia), la vârsta de 96 de ani.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close