Antena 3 CNN Actualitate Ministerul de Interne pune pe Facebook toate regulile care trebuie respectate în carantină

Ministerul de Interne pune pe Facebook toate regulile care trebuie respectate în carantină

Reprezentanţii Ministerului de Interne au făcut apel la populaţie să distribuie pe Facebook regulile care trebuie urmate de cetăţeni în caz de pandemie.

Ministerul de Interne pune pe Facebook toate regulile care trebuie respectate în carantină
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    23 Noi 2020   •   23:55

Ce este interzis în zonele carantinate

Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zonele carantinate prin alte zone și căi de acces în afara celor deschise circulației publice, pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

În interiorul zonelor carantinate se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervale orare stabilite de autorități (06.00 – 22.00, 05.00 – 23.00, sau alte intervale), cu următoarele excepții:

Ce se permite

a)deplasarea în interes profesional, inclusiv întrelocuință/gospodărie și locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b)deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

c)deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate deactivitatea fizică individualăa persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

d)deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

e)deplasarea în scopumanitar sau de voluntariat;

f)deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

g)deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

h)îngrijirea sau administrarea unei proprietăți; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

i)participare la programe sau proceduri în unități sanitare și de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie;

j)pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiunide întreținerea vehiculelor, activitățicare nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

k)alte motive justificate, precum: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățilede bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurăriiactivității profesionale,îngrijirea/însoțireacopiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistentapersoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilitățiori deces al unui membru de familie;

l)deplasarea pentruparticiparea la slujbele religioase în condițiile ordinelor de carantinare;

m)deplasarea către instituțiilepublice și financiare;

Alte măsuri, în funcţie de decizia autorităţilor locale

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 10:00 - 14:00, iar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, în intervalele orare 06:00 - 10:00, respectiv 14:00 - 20:00;

b)deplasări ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

Reguli care trebuie respectate noaptea

În intervalul orar 22.00-06.00, 23.00-05.00 sau alte intervale, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță, achiziționarea de medicamente, deplasări înafara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cumar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei sau deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități,ori deces al unui membru de familie.

Capitolul cununii şi înmormântări

Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane.

Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Numărul persoanelor care pot participă la astfel de evenimente poate varia în funcție de ordinul pentru fiecare localitate în parte.

Declaraţia pe proprie răspundere

Modelul declarației pe proprie răspundere poate fi găsit pe siteul Instituției Prefectului, în funcție de județ.

De asemenea, aceasta poate fi scrisă și de mână, respectând cerințele de formă și conținut.

Pentru o informare completă, vă rugăm să accesați ordinul privind instituirea carantinei zonale pentru localitatea de interes. Ordinele sunt disponibile pe paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

 

 

 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close