Antena 3 CNN Actualitate Reguli drastice pentru pacienții externați după COVID-19. Tratamentul persoanelor asimptomatice

Reguli drastice pentru pacienții externați după COVID-19. Tratamentul persoanelor asimptomatice

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București au stabilit un protocol în ceea ce privește tratamentul bolnavilor de coronavirus, în funcție de intensitatea bolii, precum si criteriile de externare pentru pacienții infectați.

Reguli drastice pentru pacienții externați după COVID-19. Tratamentul persoanelor asimptomatice
de Laura Dinu    |    30 Oct 2020   •   15:45

Astfel, tratamentul persoanelor asimptomatice constă în Kaletra (lopinavir/ritonavir), două capsule de două ori pe zi timp de 10 zile .

Persoanele simptomatice sunt, potrivit protocolului, tratate cu Kaletra, (lopinavir/ritonavir), două capsule de două ori pe zi timp de 10 zile și Tamiflu, 2 capsule pe zi, timp de 5 zile. 

Remdesivir, doar pentru pacienții cu forme severe sau cei peste 70 de ani

Tratamentul pacienților care prezintă forme medii, cu pneumonie, durează 10 zile. Pe lângă schema de tratament prescrisă celor simptomatici cu forme ușoare, cânstând în Kaletra (lopinavir/ritonavir), două capsule de două ori pe zi timp de 10 zile și Tamiflu, 2 capsule pe zi, timp de 5 zile, se va administra și Plaquenil timp de 5 zile. 

Formele severe de coronavirus sunt tratate, în mare parte, cu aceleași medicamente, unele însă în doze mai puternice, la care se adaugă Methylprednisolon la primele semne de agravare. 

Tratament pentru 5-20 de zile

Potrivit protocolului,  durata tratamentului în formele severe este de la 5 la 20 zile, funcţie de evoluţia clinică.

Mai mult decât atât, în cazul pacienților simptomatici, cu simptome ușoare, însă cu vârsta peste 70 de ani sau având alte comorbidități sau risc de mortalitate crescut, în cazul necesităţii oxigenoterapiei poate fi justificată folosirea Remdesivir.

Remdesivirul va fi administrat și persoanelor cu simptome severe (ARDS/insuficienţă respiratorie globală, instabilitate hemodinamică, insuficienţe multiple de organ). 

De asemenea, în cazurile severe se va administra Roactemra (Tocilizumab).

Criterii de externare adaptate după modelul din China

Criteriile de externare ale pacienților confirmați pozitiv cu coronavirus, sunt ”adaptate după chinezi”. 

Potrivit documentului, un pacient cu COVID-19 poate fi externat atunci când, timp de trei zile la rând, valorile temperaturii sunt normale, problemele respiratorii i s-au ameliorat, imagistica pulmonară arată că boala este în regres şi rezultatele a două teste recoltate la interval de 24 de ore sunt negative, potrivit Adevărul

Izolare pentru 14 zile după externare

După externare, pacientul este nevoit să informeze medicul de familie și îi trimite datele medicale din biletul de externare. 

Mai mult decât atât, acesta va sta în izolare la domiciliu timp de 14 zile, având obligația de a purta mască, va sta în cameră bine ventilată, va reduce contactul strâns cu membrii familiei și va menține igiena mâinilor. De asemenea, acestuia îi va interzisă părăsirea locuinței. 

 

×
Subiecte în articol: protocol tratament
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close