Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar creștin-ortodox 1 iunie 2018. Ce sfânt este pomenit vineri

Calendar creștin-ortodox 1 iunie 2018. Ce sfânt este pomenit vineri

Calendar creștin-ortodox 1 iunie 2018. Ce sfânt este pomenit vineri
31 Mai 2018   •   22:44

Calendar creștin-ortodox 1 iunie 2018. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este pomenit în calendarul creștin-ortodox, la data de 1 iunie. 

Sfântul Iustin s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împărațilorromani Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180). Părinții săi erau greci păgâni. Devine creștin după ce-l întâlnește pe un bătrân pe malul marii, care îi vorbește de Hristos. În urma acestei discuții mărturisește: „Iar mie mi s-a aprins deodată un foc în suflet și m-a cuprins o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos. Și, gândindu-mă la cuvintele lui, găseam că această este singură filosofie sigură și aducătoare de folos. În felul acesta și pentru aceasta sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130). Plecând de la faptul că termenul de “filosofie” se traduce prin iubire de înțelepciune, filosoful creștin este cel iubitor de Hristos.

După convertire, pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon și apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credință creștină. Prin deschiderea acestei școli, filosoful cinic, Crescens, devine adversarul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților române că este creștin. Precizăm că el deschide această școală în vremea persecuțiilor, când creștinii se ascundeau ca să nu fie omorâți.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close