Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar creștin-ortodox 15 mai. Sărbătoare importantă. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi

Calendar creștin-ortodox 15 mai. Sărbătoare importantă. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi

Calendar creștin-ortodox 15 mai. Sărbătoare importantă. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi
14 Mai 2018   •   16:45

Marţi, 15 mai, creştinii prăznuiesc pe Sfântul Pahomie cel Mare şi Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. 

Exită mai multe superstiţii şi tradiţii legate de această mare sărbătoare, pe care creştinii le îndeplinesc an de an. Aşadar, una dintre aceste superstiţii ţine de spălatul pe cap. Se spune că dacă faci baie pe cap în această zi, părul tău îşi va pierde strălucirea şi nimeni nu ţi-l va mai lăuda. Pe de altă parte, este bine ca oamenii să nu exagereze cu treaba pentru că riscă să aibă probleme de sănătate.

De obicei, dacă ar fi picat într-o zi de luni, miercuri sau joi, s-ar fi ţinut post, dar pentru că în acest an a a picat într-o zi de marţi, este recomandat ca oamenii să nu facă excese, chiar dacă nu ţin post. Pe de altă parte, se spune că femeile nu trebuie să spele şi trebuie să gătească ceva, iar din aceste bucate este bine să împartă. În plus, se spune că bărbaţii trebuie să dea ceva de băut de pomană şi au interzis să vorbească urât. De altfel, este bine să se meargă la biserică, să aprindă lumânări şi, bineînţeles, să se spună o rugăciune, pe care o prezentăm în continuare, potrivit Creştin Ortodox.ro.

Rugăciune către Sfântul Pahomie cel Mare

"Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui".

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close