Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 22 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 22 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 22 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși de Sfântul Teodosie de la Brazi, prăznuită în fiecare an, pe 22 septembrie.

Calendar ortodox 22 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi
Sursa foto: Ziarul Lumina
de Georgiana Adam    |    22 Sep 2021   •   09:46

Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși de Sfântul Teodosie de la Brazi, potrivit calendar ortodox din 22 septembrie 2021. 

Sfântul Teodosie de la Brazi s-a născut în a doua jumătate a secolului XVII-lea, în zona Vrancei. De mic copil a dus o viaţă plăcută lui Dumnezeu, şi în cele din urmă a de tânăr în monahism. 

Având o cultură deosebită, aceşta ajunge să ocupe funcţii înalte, iar în 1670, Teodosie a fost hirotonit episcop de Rădăuţi şi în 1671, episcop de Roman.

Calendar Ortodox 22 septembrie 2021. Sfântul Teodosie de la Brazi

În vremea domnirii în Moldova a lui Dumitraşcu Cantacuzino, scaunul Mitropolit al Moldovei rămâne liber, astfel acesta îl propune pe Teodosie. 

Nu va rămâne foarte mult timp ca mitropolit, din cauza faptului că Sfântul Teodosie i-a cerut domnitorului să pună capăt asupririi otomanilor. 

Ierarhul a fost răpit de către oamenii domnitorului şi dus în Ţara Românească, unde a fost chinuit timp de mai bine de două luni. 

În anul 1694, pe când tătarii au năvălit în Moldova jefuind creştinii, aceştia i-au cerut lui Sfântului Teodosie să dea tot aurul şi obiectele de preţ. Acesta refuzând, tătarii i-au tăiat capul.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close