Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi.

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    27 Dec 2021   •   22:42

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. În fiecare an, în calendarul ortodox, pe 28 decembrie, creştinii îi prăznuiesc pe Sfinţii 20.000 de mucenici arşi la Nicomidia.

Împăratul Maximian, pe când se afla în cetatea Nicomidiei, aflând de numărul mare de creștini din ea, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Nașterii Domnului.

Împăratul, știind că toți creștinii se vor strânge în marea biserica din Nicomidia, a poruncit că biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldații să le dea foc.

Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreună cu ei și i-a învățat adevărata credință. Soldații au înconjurat biserica și nu au mai permis nimănui să iasă din ea.

Înăuntru a intrat trimisul împăratului care le-a vestit creștinilor că împăratul îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arși de vii.

Calendar ortodox 28 decembrie 2021

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Sărbătoare de Sfinţii 20.000 de mucenici arşi la Nicomidia

Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul râvnei dumnezeiești, a întărit mulțimea și i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc.

Creștinii s-a umplut de Duhul Sfânt și au voit cu râvna să răspundă dumnezeieștii chemări. Când episcopul a aflat această s-a grăbit de a botezat pe catehumeni, și a împărtășit pe toți creștinii cu dumnezeieștile și preacuratele Taine, notează crestinortodox.ro.

Soldații însă au aprins lemnele așezate din timp.

Potrivit tradiției, douăzeci de mii de oameni au dobândit cununa muceniceasca, înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu.

Toți aceștia au luat mucenicia la anul 302. Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos și altora. A adus prin Botez pe mulți la Hristos și după ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Se încălzește în România, însă doar pentru câteva zile!
x close