Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Pe data de 28 februarie, Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea, iar in anii bisecti pe 29 februarie. Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a nascut in jurul anului 360, fiind considerat intemeietorul monahismului in Apus.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?
28 Feb 2020   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Prietenul lui, Sfantul Cuvios Gherman, s-a nascut in jurul anului 368. Cei mai multi istorici bisericesti considera ca cei doi sunt originari din Scitia Minor, Dobrogea de astazi. S-au dedicat vietii monahale inca din tinerete, mergand la o manastire din Betleem. In preajma anului 385, cei doi au mers in Egipt pentru a cunoaste vietuirea parintilor din pustiu. In anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfantul Ioan Gura de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfantul Ioan, iar pe Sfantul Gherman l-a hirotonit preot.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. In jurul anului 405 au mers la Roma, incercand sa-l apere pe Sfantul Ioan Gura de Aur care, cu un an inainte, fusese exilat. Sfantul Gherman a trecut la cele vesnice la Roma.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. In anul 415, Sfantul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia si a fost hirotonit preot. A intemeiat doua manastiri – una de calugari, cu hramul „Sfantul Victor” si alta de calugarite si a redactat doua scrieri importante: „Convorbiri cu parintii pustiei” si „Asezamintele vietii de obste a calugarilor”. Sfantul Ioan Casian a murit la Marsilia, in anul 435.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul a trait in timpul imparatului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat impotriva sfintelor icoane. Inca de tanar a luat hotararea sa urmeze calea monahala si sa traiasca in nevointa. 

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Este numit "Marturisitorul" deoarece in timpul persecutiei iconoclaste a propovaduit cu fermitate adevarul de credinta, impreuna cu Sfantul Procopie Decapolitul, inaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost inchis in temnita, patimind multe chinuri.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Dupa moartea Imparatului Leon Isaurul, Sfantul Vasile Marturisitorul a fost eliberat din temnita . A trait ca monah, in aspre nevointe duhovnicesti, pana la mutarea sa la cele vesnice.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Troparul Sfantului Vasile Marturisitorul

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Vasile; si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE. Tot in aceasta zi facem pomenirea:

-  Sfantului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei;

- Sfantului Mucenic Nestor, Episcop de Maghid;

- Sfintelor Chira si Marana;

- Sfintilor sase mucenici din Egipt; 

- Sfintilor apostoli: Nimfas si Evvul; 

- Sfantului Varsos, episcopul Damascului;

- Sfantului Mucenic Avrichiu;

- Sfintei Mucenite Chirana din Tesalonic.

×
Subiecte în articol: CALENDAR ORTODOX 28 FEBRUARIE
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close