Antena 3 Actualitate Religie Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte

Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte

de Georgiana Adam    |    04 Dec 2021   •   07:00
Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte
Sursa foto: Doxologia.ro

Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte, azi, pentru creştinii ortodocşi.

Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Sărbătoare şi dezlegare la peşte, astăzi, pentru creştinii ortodocşi, cu ocazia Sfintei Muceniţe Varvara.

Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), în localitatea Heliopolis.

Din cauza frumuseţii sale trupeşti, tatăl său Dioscor o ţinea închisă într-un turn înalt. Acest tată păgân considera că poporul nu este vrednic să vadă frumuseţea fiicei sale.

În acest turn, Sfânta Varvara le vesteşte păzitoarelor ei adevărul despre zei: "Zeii pe care îi cinsteşte tatăl meu sunt făcuţi de mâini omeneşti.

Pe cei de aur şi de argint i-au făcut argintarul şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuţi au putut zidi această luminată înălţime cerească şi o frumuseţe ca aceasta pământească, neputând ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?".

Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte

Din Sinaxar aflăm că într-una din zile, tatăl său a poruncit ca la o baie din palatul său să se facă două ferestre. Sfânta Varvara i-a rugat pe lucrători să facă trei, în numele Sfintei Treimi.

În momentul în care a fost nevoită să-i răspundă tatălui de ce a poruncit lucrătorilor să se facă trei ferestre a mărturisit:

"Mai bine este să fie trei decât două, căci tu, părintele meu ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare - a doi luminatori cereşti, al soarelui şi al lunii, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit ca să se facă şi a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse şi celei neinserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume", notează crestinortodox.ro.

Pentru că nu s-a închinat idolilor şi a mărturisit pe Hristos, a fost ucisă cu sabia chiar de tatăl ei.

Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Rugăciunea Sfintei Mari Mucenițe Varvara înainte de moarte

Dumnezeule Cel fără de început, Care ai întins cerul ca un acoperământ și pământul l-ai întemeiat pe ape, Cela ce răsari soarele Tău spre cei buni și spre cei răi și dai ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.

Tu și acum auzi-mă pe mine, roaba Ta, care mă rog către Tine.

Ascultă-mă, o, Împărate, și dă Darul Tău la tot omul care mă va pomeni pe mine și pătimirile mele.

Să nu se apropie de unul ca acela boala năprasnică și moarte neașteptată să nu-l răpească pe el.

Pentru că știi, Doamne, că trup și sânge suntem și lucrul Preacuratelor Tale Mâini. Amin.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close