Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Ce sărbătoare este astăzi

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Ce sărbătoare este astăzi

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. In Ajunul Bobotezei se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfantului Teofil al Alexandriei, in Ajunul Bobotezei se ajuneaza total. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru.

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Ce sărbătoare este astăzi
Sursa foto: Foto: doxologia.ro
05 Ian 2020   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Postul din ziua de 5 ianuarie dateaza din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune pentru primirea Sfantului Botez a doua zi. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita - Agheasma Mare.

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Credinciosii gusta din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Boboteaza, pana pe 14 ianuarie inclusiv, cand se incheie praznicul cu slujbele si cantarile Bobotezei, dar si in zile de post, la indemnul duhovnicului.

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Sfantul Teopempt a fost episcop si a trait la sfarsitul secolului al III lea, in vremea imparatului Diocletian. Pentru ca a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat intr-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi si i s-a dat otrava. Ramane in viata dupa toate aceste chinuri si il converteste la crestinism pe vrajitorul Teona. Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, lui Teopempt i s-a taiat capul, iar Teona a fost ingropat de viu.

CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Sinclitichia;

- Sfantului Cuvios Grigorie din Acrita;

- Sfantului Cuvios Fostirie;

- Sfantului Mucenic Sais;

- Sfantului Mucenic Teoid;

- Sfintei Cuvioase Domnina;

- Sfintei Cuvioase Tatiana;

- Sfantului Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.

×
Subiecte în articol: CALENDAR ORTODOX 5 IANUARIE
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close