Antena 3 CNN Actualitate Religie Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2023. Ce nu trebuie să lipsească astăzi de pe masă

Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2023. Ce nu trebuie să lipsească astăzi de pe masă

Lăsata secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care creştinii mai pot mânca de dulce, înaintea începerii Postului Paştelui.

Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2023. Ce nu trebuie să lipsească astăzi de pe masă
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Feb 2023   •   06:00

Lăsata Secului pentru Postul Paştelui are loc pe 26 februarie şi marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea începerii unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Paştelui.

Postul Paştelui începe luni, 27 februarie, şi este primul post de peste an, fiind cel mai lung şi aspru, cu o durată de 40 de zile.

În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.

26 februarie, Lăsata Secului pentru Postul Paştelui, sărbătoare în calendar ortodox

Cuvântul sec, din sintagma "lăsatul secului", este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare.

Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: "De mâncare postînd, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemancarea... Că un mincinos vei fi urat de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea...".

Lăsata Secului. Tradiţii şi obiceiuri la români

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Paştelui.

Lăsatul Secului pentru Postul Paştelui este o sărbătoare extrem de importantă şi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Tot de Lăsata Secului pentru Postul Paştelui fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participa la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește drept recompensă.

O altă datină de Lăsata Secului pentru postul Paştelui care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

De asemenea, de Lăsata secului, creștinii petrec alături de familie si mănânca bucate alese. Totodată, în această zi este bine ca finii să meargă la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

×
Subiecte în articol: lasata secului postul Pastelui
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close