Antena 3 CNN Actualitate Religie Izvorul Tămăduirii: Sute de oameni la izvorul făcător de minuni de la mănăstirea Ghighiu

Izvorul Tămăduirii: Sute de oameni la izvorul făcător de minuni de la mănăstirea Ghighiu

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii. Românii merg la biserică, acolo unde va fi împărțită aghiasma.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   09:42

Credincioșii ortodocși sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii. La mănăstirea Ghighiu este hram, iar sute de credincioși au mers deja acolo în pelerinaj. Mănăstirea este cunoscută și pentru izvorul cu apă tămăduitoare pe care îl adăpostește. 

Încă de dimineață sute de credincioși s-au așezat la coadă pentru a ajunge la Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, făcătoare de minuni, ce se află în biserica din interiorul mănăstirii. Se știe factul că după ce ajung la această icoană, credincioșii merg apoi la izvorul din curtea acestui lăcaș de cult.

Tradiția spune că în acest loc Fecioara Maria a poruncit să fie făcut aici un locaș de cult și astfel a luat ființă mănăstirea Ghighiu. 

Slujba este oficiată de un sobor de preoți, urmând ca după aceea să fie împărțită aghiasma care se spune că este vindecătoare de boli trupești și sufletești. 

Izvoarul care curge doar o dată pe an

Mii de oameni s-a strâns și la Biserica Greacă din Brăila, acolo unde există un izvor a cărui ledendă spune că a fost descoperit încă din vremea lui Cuza Vodă de un muncitor care lucra la altarul bisericii. Apa a țâșnit și l-a stropit pe un bărbat ord care la scurt timp și-a recuperat vederea.

Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila curge doar în prima vinere după Învierea Domului, apoi seacă. 

Izvoare tămăduitoare la noi în țară

Maică Domnului a dăruit și poporului român izvoare tămăduitoare. Unul din acestea se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, la mai puțîn de 5 km de municipiul Ploiești. Potrivit Tradiției, episcopul sirian care a adus icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului în această mănăstire (1958), a cerut iertare Fecioarei pentru că a luat icoană din locul în care se află, iar a două zi, în locul în care s-a rugat, a apărut un izvor tămăduitor.

Un alt izvor cu apă vindecătoare se află la Mănăstirea Dervent. Tradiția spune că acest izvor a țâșnit din locul în care Apostolul Andrei a împuns piatră cu toiagul.

Alt loc binecuvântat cu apă tămăduitoare este izvorul de la Mănăstirea Horaicioara din județul Neamț. Acest izvor a fost descoperit acum un secol, datorită rugăciunilor monahilor către Maică Domnului de a le dărui un izvor mai aproape de mănăstire. El izvorăște de sub muntele Ferigă și se află la 50 m de biserica mănăstirii.

Nu trebuie uitate izvorul de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, din județul Argeș și cel de la Biserica Greacă din Brăila, descoperit în anul 1863, în vremea efectuării unor lucrări de construcție la sfântul lăcaș.

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuită anul acesta pe 21 aprilie. Nu are dată fixă. Ea este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Sfintele Paști. La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit Tradiției, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apă unui izvor din jurul acestui loc, informează creștinortodox.ro.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close