Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 2 februarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Întâmpinarea Domnului

Calendar ortodox 2 februarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Întâmpinarea Domnului

Calendar ortodox 2 februarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie, azi, pentru creştinii ortodocşi de Întâmpinarea Domnului.

Calendar ortodox 2 februarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Întâmpinarea Domnului
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2024   •   08:21

Calendar ortodox 2 februarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie, azi, pentru creştinii ortodocşi de Întâmpinarea Domnului

Întampinarea Domnului, are loc pe 2 februarie şi este cunoscută în popor şi sub denumirea de Stretenie. În tradiţia românească, Stretenia era văzuta drept o sfânta, care ajuta oamenii nevoiaşi.

Ziua de 2 februarie era şi o sărbătoare a vitelor şi a babelor.

În această zi Biserica Ortodoxă sărbătoreşte un eveniment important din viaţa pământească a lui Iisus Hristos (Luca 2:22-40).

Calendar ortodox 2 februarie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie pentru ortodocşi de Întâmpinarea Domnului

După 40 de zile de la naşterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a naţiunii.

După Legea lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile.

La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării.

Maica Domnului nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăţiei şi Sfinţeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului, scrie calendar-ortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

Este bine ca femeile să ducă pruncii spre închinare la Biserica. Când copilul face 40 de zile după naștere, mama îl aduce la Biserica că și "Mama lui Iisus". În numele familiei, ea îl dăruiește că ofrandă lui Dumnezeu și-l închină la altar.

Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "Profeția lui Simeon".

Tradiția spune că părinții își ungeau copiii cu untură de urs ca aceștia a fie puternici și sănătoși, fiind convinși că puterea ursului ii este dăruită pruncului.

Se zice că dacă ursul își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, așa că se reîntoarce în culcușul lui.

Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobișnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștigă simpatia și bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere și bucăți de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.

Tot în această zi are loc "Tarcolitul viilor", un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori.

În Transilvania, bărbații merg să taie și să lege via. Din crenguțele de vită își împodobesc pălăriile și fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuți.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close