Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 22 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 22 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 22 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Ierarh Petru Movilă.

Calendar ortodox 22 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi
Sursa foto: Crestinortodox.ro
de Georgiana Adam    |    22 Dec 2021   •   06:00

Sfântul Ierarh Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania.

Tatăl său a murit la 1607 și sub domnia lui Ștefan Tomsa, familia lui Petru Movilă s-a retras în Polonia, unde avea multe rude.

Petru Movilă a vizitat în 1622 vestita mănăstire Pecerska, unde s-a împrietenit cu starețul Zaharia Copistensclii și cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului.

A fost tuns în monahism la Lavra Pecerska, după anul 1625, iar în toamna anului 1627, la vârsta de 31 de ani, a fost ales egumen al mănăstirii. 

În timpul stareției sale de aici, Petru Movilă pune bazele unui colegiu la Kiev, Academie – școală cu caracter universitar, considerată cea mai veche instituție de învățământ superior la slavii ortodocși.

Sfântul Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

În anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales în unanimitate Mitropolit al Kievului, Galitiei și a toată Rusia.

În această calitate a alcătuit o "Mărturisire Ortodoxă", în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul de la Iași din 1642 și confirmată de toți patriarhii ortodocși.

 A trecut la cele veșnice pe 22 decembrie 1646.

Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamată la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisă în calendarul acestei Biserici la 31 decembrie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința sa de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close