Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 25 decembrie 2021. Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului

Calendar ortodox 25 decembrie 2021. Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului

Calendar ortodox 25 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, pe 25 decembrie.

Calendar ortodox 25 decembrie 2021. Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului
de Georgiana Adam    |    25 Dec 2021   •   06:00

Calendar ortodox 25 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox de Nașterea Domnului, pe 25 decembrie. 

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului este cea mai importantă zi a sărbătorilor de iarnă. 

Calendar ortodox 25 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie

Sărbătoarea Crăciunului este cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă. Crăciunul este sărbătoarea anuală a nașterii cu trupul a Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sărbătoarea Nașterii Domnului este considerată o sărbătoare nouă decât Paștile sau Rusaliile, a căror origine stă în legătură cu sărbătorile iudaice.

Deși era sărbătorită în toată lumea creștină, au existat deosebiri între obiceiurile creștinești de la Apus și cele de la Răsărit. 

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Crăciun, pe 25 decembrie

În primul rând, datina celebrării sărbătorilor de iarnă presupune, obiceiul colindatului, al uratului şi al semănatului de Anul Nou, dar şi al sfinţirii apei de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Colindatul și uratul sunt activități de grup, iar în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se practică obiceiul "strânsurilor “ la casa unuia dintre participanți, cu scopul de a învăța foarte bine textul colindelor. Cu alte cuvinte, aceste "strânsuri" sunt un fel de "şezători de post”, de la care nu lipsesc voia bună.

Sărbătorile de iarnă vin cu obiceiuri ale căror repertoriu tradițional este foarte bogat, ce variază de la o zonă etnografică la alta. Printre cele mai populare se numără: colindele, dansurile, teatru popular, urări cu plugușorul sau cu sorcova și multe altele. 

Se spune că, dacă pe 25 decembrie, de Crăciun, cerul este senin, atunci anul care vine va fi unul roditor, iar dacă va bate vântul, următorul an va fi cu ghinion.

Potrivit tradiției, cerul se deschide în noaptea de Crăciun, iar cei adormiți își vă rudele ca printr-o pânză. Este bine ca în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, să se ofere de pomană copiilor săraci.

Tot tradiția mai spune că, cei născuți în noaptea de Crăciun sau de Anul Nou sunt copii norocoși.

Rugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului

"Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele.

De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai.

De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești.

Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta. Amin!"

×
Subiecte în articol: Crăciun calendar ortodox
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close