Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare în prima zi din an

Sărbătoare mare în prima zi din an

Sărbătoare mare în prima zi din an
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ Alexandre Jaeger Vendruscolo
de S.T.    |    01 Ian 2017   •   10:14

Sărbătoarea Tăierii împrejur cea după trup a Domnului se prăznuiește în Biserica Ortodoxă la 1 ianuarie.
Este sărbătoarea rânduită în amintirea tăierii împrejur după trup a Domnului Iisus Hristos ca prunc, când i s-a pus numele de Iisus, în a opta zi după naștere.

Maica Domnului și dreptul Iosif împlineau prin acest fapt Legea dată vechilor evrei de către Dumnezeu, care spunea că orice prunc de parte bărbătească să fie tăiat împrejur în a opta zi de la naștere, pentru a consfinți legământul încheiat cu Dumnezeu: "Iar tu și urmașii tăi din neam în neam să păziți legământul Meu. Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur. Să vă tăiați împrejur și acesta va fi semnul legământului dintre Mine și voi". (Facerea; cap. 17 — 9, 10, 11)

Printre motivele pentru care Iisus Hristos a primit tăierea împrejur cea trupească a Legii Vechi, arhimandritul Ilie Cleopa îl menționează și pe acela al eliberării noastre din robia Legii, ferindu-ne de tăierea împrejur cea după trup.

A venit însuși Cel fără de păcat și a primit tăierea împrejur, ca pe noi fii Săi după har, să ne elibereze, să ne aducă altă tăiere împrejur mult mai sfântă și mai curată decât Lega Veche, adică Botezul, spune părintele Ilie Cleopa. În Hristos botezându-ne primim tăierea împrejur cea duhovnicească, ce se lucrează cu Duhul Sfânt fără mână omenească.

SFÂNTUL VASILE. Astăzi este sărbătorit și Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
S-a născut în Cezareea Capadociei, într-o familie nobilă, care a dat Bisericii slujitori și cărturari renumiți, câțiva dintre ei fiind trecuți în rândul sfinților. Sora sa Sfânta Cuvioasă Macrina este prăznuită la 19 iulie. Petru, fratele său mai mare, a fost episcop al Sevastiei, Grigorie a fost episcop al Nissei, iar Navcratie a fost pustnic și făcător de minuni.

SFÂNTUL VASILE.  Studiile le-a făcut în Cezareea, la Constantinopol și la Atena, unde a legat o strânsă prietenie cu Sfântul Grigorie de Nazianz.

SFÂNTUL VASILE.  Din Atena, Sfântul Vasile s-a întors în Cezareea unde a înființat o școală de retorică. În anii următori a făcut o lungă călătorie pe la toate mănăstirile din Egipt, Palestina și Sinai, s-a închinat la Mormântul Domnului și a primit botezul în râul Iordan, după obiceiul din primele secole creștine.

De la Sfintele Locuri s-a întors din nou în Cezareea Capadociei unde a fost hirotonit preot de episcopul Cezareei, Ermoghen, după care s-a retras la o mănăstire din Pont, unde a dus o viață de asceză și rugăciune.
Venind din nou în Cezareea Capadociei, a fost hirotonit episcop. În această calitate a început o pastorație pe care a dedicat-o îndeosebi celor nevoiași, organizând renumitele azile, spitale și case de reeducare a celor căzuți moral, toate grupate sub denumirea de "Vasiliade".
Scrierile sale conțin lucrări de dogmatică: "Contra lui Eunomiu" sau "Despre Sfântul Duh", lucrări ascetice: "Regulile vieții monahale", "Despre judecata lui Dumnezeu", comentarii: "Omilii la Hexameron", numeroase cuvântări și epistole.

SFÂNTUL VASILE.  A alcătuit o Sfântă Liturghie ce-i poartă numele și Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.

"Așa era viața Sfântului Vasile, ca o făclie aprinsă în mijlocul Bisericii, spre luminarea tuturor, încât și îngerii se minunau de sfințenia vieții lui, iar diavolii și necredincioșii se cutremurau și fugeau, spune arhimandritul Ilie Cleopa (vol. "Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an"). Sfântul Vasile cel Mare a murit la 1 ianuarie 379, la 51 de ani, ca un adevărat stâlp al Bisericii, un nume de referință în istoria creștinismului universal.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare Biserica ortodoxa
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close