Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfinții Petru și Pavel. Cele mai importante tradiții și superstiții legate de aducatorii de grindină

Sfinții Petru și Pavel. Cele mai importante tradiții și superstiții legate de aducatorii de grindină

Sfinții Petru și Pavel. Cele mai importante tradiții și superstiții legate de aducatorii de grindină
04 Iun 2018   •   10:02

Sfinții Petru și Pavel. Începând de astăzi, creștinii țin postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cei despre care se spune că sunt aducătorii de grindină pe pământ. Postul durează trei săptămâni, până pe data de patru iulie și mai este cunoscut ca postul Sânpetrului. 

Din popor se spune că aceste trei săptămâni de post sunt unele de „foc”, din cauza interdicțiilor pe care le impun. Pe toată durata postului, creștinii au dezlegare la pește, vin și ulei în fiecare sâmbătă și duminică. Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că lunea, miercurea și vinerea se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin, scrie basilica.ro.

Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Din cele mai vechi timpuri se spune că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici sclipitori.

Legendele din popor sunt numeroase. Una dintre acestea vorbește despre faptul că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sânpetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close