Antena 3 CNN Actualitate Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României

Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României

Fostul Avocat al Poporului, Renate Weber, a dat în judecată Parlamentul României. Renate Weber a făcut o cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Camera Deputaților și Senatul României, data înregistrării dosarului fiind 17 iunie, la Curtea de Apel București, se arată în documentul consultat de Antena 3.

Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    28 Iun 2021   •   22:28

Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.

În favoarea revocării au votat 247 parlamentari, 32 împotrivă, iar unul nu a votat.

Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.

Comisia de la Veneția a criticat revocarea Avocatului Poporului

Comisia de la Veneţia le-a trimis scrisori preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi preşedintelui Senatului, Anca Dragu, după revocarea Avocatului Poporului.

Insituția a criticat revocarea Avocatului Poporului din funcţie şi cere explicaţii cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii. 

"Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său", menționează președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Cei de la Comisie spun că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instuţii, însă critică modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcţie.

Ei spun că era nevoie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-şi exercita funcţia, pentru a se putea face revocarea.

Prin urmare, la finalul scrisorii, cei de la Comisia de la Veneţia le cer explicaţii celor doi preşedinţi ai Camerei cu privire la motivele care au stat la baza revocării Avocatului Poporului.

Întrebată de ce nu se așteaptă verdictul de la Curtea Constituțională, Renate Weber a spus că este clar o grabă si demersurile făcute de Parlament în cazul instituției Avocatului Poporului sunt fără precedent.

„Este clar că este o grabă. Haideți să ne uităm un pic așa la felul în care s-au desfășurat toate procedurile care au vizat inclusiv Avocatul Poporului și o mă refer la instituție și nu la mine personal.

Pe 15 iunie au fost respinse prin vot trei rapoarte anuale ale Avocatului Poporului lucru care nu s-a petrecut niciodată în istoria acestei instituții pentru că niciodată rapoartele nu se supun la vot.

Parlamentul poate avea act de activitatea aceasta pentru că rapoartele oglindesc, de fapt, starea administrației publice în raport cu respectarea drepturilor și libertăților. În mai puțin de 24 de ore, 23 chiar că le-am numărat de la respingerea rapoartelor a fost și revocarea mea.

Și cei de la Comisia de la Veneția s-au speriat pentru că în momentul în care au văzut trei rapoarte respinse și ei știu că nu aceasta este regula. Parlamentul a încălcat în mod categoric articolul 160 din Constituție pentru că pe mine nu m-a sunat, nu m-a invitat niciodată să prezint rapoartele în Parlament.

Ori, în discuțiile pe care le-am avut la comisiile juridice nu suplinesc prezentarea în fața Parlamentului. Sincer chiar cred că cineva vrea sub orice formă ca vocea mea să nu fie auzită în Parlament", a spus Renate Weber la Antena 3.

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close