Antena 3 CNN Actualitate Renate Weber, despre posibilitatea ca România să renunţe la certificatul verde din martie: "Totul devine o povară de nesuportat pentru bugetul de stat!'' 

Renate Weber, despre posibilitatea ca România să renunţe la certificatul verde din martie: "Totul devine o povară de nesuportat pentru bugetul de stat!'' 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit, marţi, în exclusivitate la Antena 3, despre recomandarea făcută de OMS de renunţare la certificatul verde. Renate Weber spune că statul român nu poate suporta financiar concediile medicale pentru cei care se află în carantină, în izolare şi că aceste reguli ar trebui să fie schimbate, din moment ce varianta Omicron, în cele mai multe cazuri, este asemănătoare unei viroze.

Renate Weber, despre posibilitatea ca România să renunţe la certificatul verde din martie: "Totul devine o povară de nesuportat pentru bugetul de stat!'' 
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    25 Ian 2022   •   18:10

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că punerea în aplicare a interdicțiilor generale de călătorie, la fel ca și vaccinarea obligatorie la frontiere nu este eficientă în suprimarea răspândirii internaționale.

Recomandarea este de a ridica sau de a relaxa interdicțiile de călătorie internațională, deoarece acestea nu adaugă valoare și continuă să contribuie la stresul economic și social al statelor părți.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit, marţi, la Antena 3, despre apelul făcut de medicii din România, care cer ca certificatul digital de vaccinare să fie eliminat din luna martie de pe teritoriul ţării noastre.

Renate Weber susţine că "totul devine o povară de nesuportat pentru bugetul de stat"

"România şi orice altă ţară din lume va avea propria sa politică în legătură cu acest aspect. Faptul că va armoniza această politică cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, e posibil, dar nu e neapărat obligatoriu, pentru că în toată pandemia, fiecare stat membru a luat acele măsuri pe care le-a considerat importante pentru protecţia sa.

Având în vedere faptul că mai toţi medicii, şi domnul ministru Rafila a spus, Omicronul are o rată de răspândire şi o viteză extraordinar de rapidă şi mai toţi ne vom infecta la un moment dat. Dacă aceasta este situaţia, eu nu îmi imaginez cum poate fi ţinută toată lumea în izolare. Totul se transformă într-o povară pentru sistemul bugetar, pentru că nu mai poţi plăti atâtea concedii medicale. La noi, cel puţin, izolarea în acest moment este fie de 7 zile, fie de 10 zile, ori pentru o viroză care aşa cum spun cea mai mare parte a medicilor, are efecte ca ale unei viroze obişnuite, ba chiar mai slab pe alocuri, nu cred că se va mai putea justifica meneţinerea măsurilor de restricţii care au funcţionat până acum. Totul devine o povară de suportat pentru bugetul de stat", a declarat Renate Weber la Antena 3.

Dr. Voichița Lăzureanu: "Din luna martie, ar fi bine să renunţăm la certificatul verde"

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a vorbit, luni, în exclusivitate la Antena 3, despre recomandările OMS în privința certificatului verde.

Medicul susţine că "această pandemie se relaxează ca şi intensitate a formelor severe".

Recomandările OMS în privința certificatului verde se bat cap în cap cu cele ale oficialilor europeni.

În timp ce OMS recomandă renunțarea la acest controversat document, regulamentul european prevede ca de la 1 februarie, certificatul verde să expire pentru cei care au minimum 9 luni de la doza a doua.

Dr. Voichița Lăzureanu: "Din luna martie ar fi bine să renunţăm la certificatul verde"

Acestă tulpină (n.r. Omicron) pare că este extrem de infecţioasă, dar din fericire, cu foarte puţine forme severe de boală. Majoritatea sunt fie asimptomatici, fie cu forme uşoare de boală, şi atunci nu prea îşi mai găseşte locul acest certificat verde.

Ce spune medicul infecţionist despre durata de valabilitate a certificatelor verzi

Deocamdată se aplică în toate statele membre, dar, în statele occidentale, valul Omicron este în scădere, aşa că s-ar putea să avem o altă părere şi de la statele celalalte membre şi să se revină asupra obligativităţii acesteia, de revaccinare la 9 luni sau de administrare a booster-ului, pentru că, uşor-uşor, această pandemie se relaxează ca şi intensitate a formelor severe şi atunci cred că vor reveni şi conducătorii noştri la alte relaxări. 

Voichiţa Lăzureanu: Cred că e momentul să revenim la ceea ce ştiam înainte

Să ne împărţim în sănătoşi şi bolnavi, adică pacientul cu forme simptomatice, şi nu în pozitivi şi negativi, nu în vaccinaţi şi nevaccinaţi, ci să revenim la clasicele diagnostice pe care le ştiam înainte de această pandemie, pentru că la un moment dat şi această pandemie trebuie să o vedem aşa cum este acum, în scădere şi cu potenţial de transformare în izbucniri epidemice, probabil sezoniere", a declarat Voichița Lăzureanu, luni, în exclusivitate la Antena 3.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Renate Weber
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close