Antena 3 CNN Actualitate Reţea internaţională de hackeri, ANIHILATĂ de FBI şi MI5 în România. Printre suspecţi, un campion la arte marţiale

Reţea internaţională de hackeri, ANIHILATĂ de FBI şi MI5 în România. Printre suspecţi, un campion la arte marţiale

Reţea internaţională de hackeri, ANIHILATĂ de FBI şi MI5 în România. Printre suspecţi, un campion la arte marţiale
Sursa foto: Foto: financetwitter.com
27 Noi 2012   •   08:47

O reţea internaţională specializată în fraude informatice a fost anihilată de Poliţia Română în colaborare cu DIICOT, FBI şi serviciile secrete britanice (MI5), marţi dimineaţă, în urma a 36 de percheziţii în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

UPDATE 11.00 -
  Printre suspecţi se află şi Gheorghe Ignat, cunoscut ca "Ursul carpatin", luptător de arte marţiale mixte, multiplu campion naţional şi internaţional, afirmă surse judiciare, dar şi un bărbat încercerat la Penitenciarul Bacău.

Potrivit anchetatorilor, prima grupare, constituită din trei persoane, între care şi Gheorghe Ignat, avea ca mod de operare montarea de dispozitive de skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei, pentru obţinerea datelor de pe cardurile bancare, clonarea acestora şi retragerea de bani.

A doua grupare, formată din şase persoane, se ocupa cu activităţi de phishing şi transferuri frauduloase de numerar.

Din prima grupare au fost identificaţi iniţial doi membri, unul fiind specializat în fabricarea carcaselor de plastic pentru skimming, pe care le livra şi altor grupări specializate în fraude informatice.

Procurorii DIICOT Suceava au stabilit că în perioada iunie-septembrie 2010 Gheorghe Ignat, alături de un alt român, au fost în Australia, unde au montat dispozitive pe bancomate, transmiţând prin internet în România datele obţinute de pe cardurile bancare, în vederea decodării. Tot prin internet, ceilalţi membri ai grupării le trimiteau celor doi detale astfel decodate, pentru retrageri frauduloase de numerar.
   
Potrivit datelor furnizate de către autorităţile australiene, Ignat şi complicele acestuia au retras fraudulos din Australia 149.000 de dolari australieni şi au mai fost făcute retrageri frauduloase şi de la bancomate din Malaezia şi Marea Britanie, totalizând 16.000 de dolari australieni.
   
Membrii celei de-a doua grupări, din care fac parte persoane din Iaşi, Sibiu şi Bucureşti, colectau prin phishing date de pe carduri bancare, aparţinând cu precădere unor cetăţeni din Marea Britanie, iar banii retraşi de pe carduri erau transferaţi prin site-uri de transfer bancar şi schimb valutar, pentru a li se pierde urma.


Potrivit DIICOT, membrii grupării au desfăşurat o vastă activitate de criminalitate informatică, reuşind să obţină sume mari de bani în urma accesării ilegale a mai multor sisteme informatice, de unde au sustras date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi după efectuarea unor operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.
   
"Învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT, citat de Mediafax.
   
Astfel, membrii grupării interceptau fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest  sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.
   
Procurorii susţin că numai în perioada decembrie 2011 - octombrie 2012, prin intermediul unui  "magazin" virtual specializat s-au vândut cu câte patru dolari 68.000 de carduri, membrii grupării obţinând astfel un profit de 270.000 de dolari.
   
Persoanele cercetate în acest caz ar fi efectuat operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând peste 25 de milioane de dolari, au precizat procurorii DIICOT.
   
La acţiune au mai participat ofiţerii de poliţie judiciară de la BCCO Braşov, Galaţi, Timişoara, SCCO Vâlcea şi lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi SRI.

×
Subiecte în articol: hackeri
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close