Antena 3 CNN Actualitate Reuşită uriaşă pentru România! Cercetătorul român, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020. Teoria sa a fost confirmată după 45 de ani

Reuşită uriaşă pentru România! Cercetătorul român, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020. Teoria sa a fost confirmată după 45 de ani

Reuşită uriaşă pentru România. Un cercetor român a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020. Este vorba despre fizicianul Basarab Nicolescu, cel care a revoluţionat fizica prin conceptul Odderon. Basarab Nicolescu a făcut anunţul printr-o postare pe Facebook.

Reuşită uriaşă pentru România! Cercetătorul român, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020. Teoria sa a fost confirmată după 45 de ani
Sursa foto: Basarab Nicolescu/Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2020   •   06:46

Reprezentanţii a opt universităţi şi alte personalităţi din diferite ţări l-au nominalizat la Premiul Nobel pe Basarab Nicolescu.

Fizician, filozof şi membru de onoare al Academiei Române, Basarab Nicolescu este cunoscut în special pentru Odderon, un concept pe care l-a inventat în 1973.

''Acum 45 de ani, în 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk (1938-2007), am formulat o nouă teorie în cadrul interacțiunilor tari la energii înalte, fondată pe principiile fundamentale ale fizicii (teoreme asimptotice). Conceptul rezultat numit Odderon a fost considerat revoluționar în acel moment, chiar eretic, și a stârnit violente polemici, deoarece el punea sub semnul întrebării numeroase lucrări ale unor fizicieni importanți. Consecințele sale experimentale erau spectaculoase'', declara Basarab Nicolescu într-un interviu publicat pe site-ul Academiei Române, pe 20 februarie 2018.

Teoria sa a fost confirmată după 45 de ani de către cercetătorii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.

Basarab Nicolescu s-a născut pe 25 martie 1942, la Ploieşti şi este una dintre cele mai importante personalităţi contemporane ale României.

×
Subiecte în articol: basarab nicolescu Premiul Nobel
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close