Antena 3 CNN Actualitate Bucureștiul secret, clădirile care poartă urmele gloanțelor de la Revoluție

Bucureștiul secret, clădirile care poartă urmele gloanțelor de la Revoluție

Descoperim acum Bucureștiul secret. Cristi Radu, povestitor urban, ne arată locuri unde s-au întâmplat evenimentele de acum 33 ani. Străzi, piețe, clădiri ale Partidului Comunist Român și ale fostei Securități.

Bucureștiul secret, clădirile care poartă urmele gloanțelor de la Revoluție
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    16 Dec 2022   •   11:51

"Decembrie este o lună foarte specială, nu numai pentru sărbătorile de iarnă, dar și pentru marcarea evenimentelor din decembrie 1989 care au dus la căderea regimului comunist", a spus Cristi Radu, pentru Antena 3 CNN.

Din acest motiv, Cristi Radu a decis să organizeze un tur special, un tur al Revoluţiei, care să prezinte principalele puncte din Bucureşti unde s-au întâmplat evenimentele esenţiale care au dus la prăbuşirea regimului Ceauşescu.

Centrul Pieţei Revoluţiei, Biblioteca Universitară. Această clădire a fost incendiată și a ars din temelii, rămânând doar o chilie, care ulterior, la începutul anilor 2000, a fost încorporată în proiectul de clădire de birouri pe care îl vedem în zilele noastre.

Interesant despre arhitectura acestei clădiri este că nu există un teren de mijloc unde să se întâlnească ideile sau opiniile oamenilor. Ori o urăști, ori o iubești.

Niciun tur al Revoluției nu poate exista fără epicentrul evenimentelor din decembrie 1989, fostul sediu al Comitetului central al Partidului Comunist Român, la acel balcon, Nicolae Ceaușescu și-a ținut ultimul său discurs pe 21 decembrie 1989.

În spatele fostului comitet central al Partidului Comunist Român există mitul că ar fi fost construită de comuniști. În fapt, clădirea a fost construită la comanda regelui Carol al II-lea. Construcția a început în a doua parte a anilor 30 și a fost finalizată abia după al Doilea Război Mondial, iar Comitetul central al Partidului Comunist a fost mutat aici în 1958. Aici se luau cele mai importante decizii, chiar în sala de deasupra biroului lui Ceaușescu, în sala comitetului politic executiv.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: revolutie 1989 București
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close