Antena 3 CNN Actualitate Risc însemnat de avalanşă la peste 1.800 de metri în masivele Bucegi şi Făgăraş

Risc însemnat de avalanşă la peste 1.800 de metri în masivele Bucegi şi Făgăraş

Risc însemnat de avalanşă la peste 1.800 de metri în masivele Bucegi şi Făgăraş
Sursa foto: Foto: snowcollegenews.com
04 Feb 2015   •   18:02

Meteorologii avertizează că se menţine risc însemnat de avalanşă, respectiv de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, la peste 1.800 de metri altitudine, în masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic), conform buletinului nivometeorologic remis Agerpres.

Riscul de gradul trei, la peste 1.800 de metri în munţii Bucegi şi Făgăraş, se menține până joi la ora 20.00. La altitudine mai mică de 1.800 de metri, în masivele Bucegi şi Făgăraş, riscul este moderat, de gradul doi.

Referitor la stabilitatea stratului de zăpadă, meteorologii sibieni atrag atenţia că "pe majoritatea versanţilor există plăci de vânt. Structura lor este fragilă şi mai ales la suprasarcini se fisurează cu uşurinţă". "Stratul de zăpadă este format în profunzime din cristale fine şi cristale faţetate, intercalate de cruste subţiri de gheaţă, iar spre sol predomină cristalele de tip cupă. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. La ruperea plăcilor se pot declanşa avalanşe, care în unele cazuri pot antrena şi straturile mai vechi de zăpadă", explică meteorologii sibieni.

Riscul de avalanşă în judeţul Sibiu este valabil pentru zona turistică, Bâlea Lac. Turiştii sunt rugaţi să ceară informaţii de la salvamontişti şi meteorologi înainte să practice orice sport de iarnă la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară în prezent 159 de centimetri.

×
Subiecte în articol: risc de avalansa
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close