Antena 3 CNN Actualitate Români cu insule private în Caraibe. Cea mai tare filieră de sifonat miliarde

Români cu insule private în Caraibe. Cea mai tare filieră de sifonat miliarde

Există patru români care au insule private în Caraibe. Din reţeaua Caraibe fac parte şmecheri cu palate şi conturi uriaşe, prin intermediul celei mai tari filiere de sifonat miliarde.

Români cu insule private în Caraibe. Cea mai tare filieră de sifonat miliarde
Sursa foto: Getty
de Andreea Sava    |    28 Mai 2023   •   12:00

Ascunsă, în nord-estul Mării Caraibelor, este insula Saint Martin. În 2013, Donald Trump a decis să cumpere o proprietate pe insulă, de la prietenul său, afaceristul Steve Hilbert și soția sa, Tomasu.

La vremea respectivă, cuplul voia 19,7 milioane de dolari pentru proprietate, deși suma efectivă pe care a plătit-o Trump nu a fost dezvăluită. 

Proprietatea se cheamă Le Chateau des Palmiers. Este localizată în sectorul francez al insulei. Da, numele este un indiciu destul de bun. Chiar pe coasta Plum Bay.

Cât despre vecinii caribieni faimoși ai lui Trump, unul este vedeta Rolling Stones, Mick Jagger. Deține o proprietate numită Star Groves pe insula Mistique.

Caraibele par să fie foarte atractive pentru cei de la Rolling Stones, din moment ce și colegul de trupă, Keith Richards, are și el o proprietate în zonă. Casa lui este Parrot K.

Un alt rezident din Parrot K este Bruce Willis, doar că este un fost rezident. În martie 2019, și-a scos la vânzare vila cu cinci dormitoare, de inspirație asiatică, pentru un preț de pornire de 33 de milioane de dolari.

Iar un alt vecin celebru pentru Trump și toate aceste VIP-uri, deși nu pentru americani, dar pentru români da, este familia Patriciu. Situată tot în partea franceză a insulei Saint Martin, în zona plajei exclusiviste Baie Rouge, a fost cumpărată de miliardul român în 2008 de una dintre companiile pe care le deținea, DPI Imobiliere.

S-a aflat de ea în momentul în care Dinu Patriciu s-a decis să divorțeze de soția sa, Dana, divorț care s-a lăsat cu un scandal monstru la vremea respectivă.

Acum, miliardarul este decedat de aproape nouă ani. De averea de peste trei miliarde de euro pare că s-a ales praful, iar familia rămasă în urmă, fiicele și fostele soții trebuie să plătească în solidar cu Rompetrol statului român, în urma dosarului penal cu același nume, un prejudiciu uriaș: 14o de milioane de dolari. O decizie care, e adevărat, a fost atacată cu apel. 

Între timp, nimeni nu mai știe cu certitudine la cât a mai ajuns averea rămasă în urma morții magnatului, iar acum aflăm că văduva, Dana Patriciu, ar putea pierde și vila din Caraibe. 

Mai precis, Dana Patriciu a dat în judecată autoritățile locale din Saint Martin pentru a anula o lege dată în 2017, după de uraganul Irma a devastat insula și a avariat serios și proprietate Patriciu.

Un plan de prevenire a dezastrelor, despre care Dana Patriciu, dar și alți vecini bogați din zonă, acuză că îi împiedică să-și renoveze proprietățile din care câștigau foarte mulți bani din închirierea lor.

Dar Patriciu nu era singurul român cu proprietate în raiul miliardarilor planetei. Vecin îi era și Remus Truică, iar fostul asociat din Rompetrol, texanul Phil Stephenson, a avut mai întâi un domeniu tot în Saint Martin, după care a trecut la nivelul următor: și-a cumpărat propria insulă în Caraibe, Petit Saint Vincent.

E un adevărat rai privat, unde și-a făcut un resort de lux, iar pentru o noapte de cazare se plătește începând de la 1.600 de dolari. 

Și, dacă vi se pare excentric și exclusivist, aflați că nu este singurul. Informațiile sunt că patru insule private din Caraibe sunt deținute de români, care se chinuie mult ca identitățile să le rămână secrete. Și reușesc asta, pentru că și rețeta este patentată: cumpărăturile de acest fel se fac prin companii paravan offshore.

Iar așa, de foarte mulți ani, s-a construit o adevărată filieră românească în Caraibe, cu conturi în paradisuri fiscale, proprietăți de vis, iahturi și – sperau unii – cetățenie în țări care să le asigure protecție.

Mult timp, rețeaua de săgeți a binomului Băsescu-Udrea ar fi pompat extrem de mulți bani, de ordinul sutelor de milioane de euro în zona Caraibelor.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close