Antena 3 CNN Actualitate România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe

România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe

România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe
Sursa foto: Foto: medecureindia.wordpress.com
de M.Z.    |    14 Mai 2013   •   23:44

Anul acesta, România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe. Românii au înţeles că donarea de organe înseamnă salvarea de vieţi. Ziua Naţională a Transplantului a fost sărbătorită cu mare bucurie de cei care au primit o nouă şansă la viaţă. 

 
România conduce în topul transplanturilor din Europa, având un record de 60 de donatori în primele patru luni din 2013, când au fost realizate 120 de transplanturi de rinichi şi 53 de ficat.
 
În România primul transplant s-a făcut în 1958. Doctorul Agripa Ionescu a făcut un transplant de piele. Experimental, primul transplant de ficat s-a făcut la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Dar, a fost doar o încercare.

Abia în 1980, la Fundeni, profesorul Eugeniu Proca a reuşit să transplanteze un rinichi de la mamă la fiu. An de an, România a evoluat şi din punct de vedere al tehnicii şi al numărului de donatori. 
 
"Anul 2013 este, după cum se ştie, cel mai bun an al transplantului românesc în toată istoria transplantului nostru, asta datorită numărului mare de donatori care au fost de la începutul anului", a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Irinel Popescu a plasat România în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi hepatice realizate pe an. 




 

 

×
Subiecte în articol: donatori România
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close