Antena 3 CNN Actualitate România, atenţionată de UE din cauza serviciului 112

România, atenţionată de UE din cauza serviciului 112

România, atenţionată de UE din cauza serviciului 112
11 Feb 2008   •   15:42

România, alături de alte 13 state membre UE, a primit o atenţionare din partea Uniunii, deoarece nu furnizează serviciile complete prevăzute de implementarea numărului unic pentru urgenţe 112, informează, luni, un comunicat de presă al europa.eu.

Din anul 2003, 26 din cele 27 de state membre au oferit cetăţenilor posibilitatea de a accesa numărul 112 de pe telefonul mobil sau fix, datorită legislaţiei promovate de Telecoms, sectorul de telecomunicaţii al Uniunii Europene. Uniunea Europeană este de părere că promovarea corespunzătoare a numărului 112 este următorul pas în asigurarea eficienţei sale pe tot teritoriul european.

"Un număr pentru urgenţe care funcţionează eficient în toată Uniunea Europeană este un instrument de bază pentru a garanta siguranţa cetăţenilor", a declarat Viviane Reding, reprezentant Telecoms UE.

Din anul 1998, legislaţia Uniunii Europene obligă statele membre să ofere cetăţenilor posibilitatea de a accesa gratuit numărul 112 atât de pe telefonul fix, cât şi de pe telefonul mobil. În urma unei reforme a legislaţiei, în anul 2003, Telecoms cere operatorilor săi să furnizeze dispeceratelor de urgenţă locaţia exactă a persoanelor care apelează numărul, pentru a spori promtitudinea cu care vor acţiona serviciile de intervenţie.

Pentru a asigura eficienţa noii legislaţii, Uniunea Europeană are în vedere 14 ţări, printre care şi România, pentru că acestea nu furnizează locaţia persoanelor care apelează 112.

Aceste serviciu este deficient şi în Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi alte state membre. În cazul în care cele 14 ţări nu vor spori eficienţa serviciului 112, UE va lua măsuri de corecţie împotriva lor.

Comisia Europeanã lucrează îndeaproape cu celelalte ţări din interiorul UE pentru a îmbunătăţi funcţionarea 112 şi pentru a-l transforma în singurul număr pentru urgenţe de pe teritoriul Uniunii.

Până în vara acestui an, Comisia se obligă să publice un studiu pentru a informa cetăţenii şi turiştii din Europa despre statutul numărului 112 în fiecare din ţările membre.

În cazul apelurilor false la numărul 112, amenzile merg de la 100 până la 500 de lei, iar apelurile cu ameninţări de tip terorist, cum ar fi cele cu plasarea unor dispozitive explozive, sunt incriminate penal.

Antena3.ro

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close