Antena 3 CNN Actualitate România cumpără din SUA rachetele Javelin, cu care Ucraina i-a speriat pe ruși la începutul războiului

România cumpără din SUA rachetele Javelin, cu care Ucraina i-a speriat pe ruși la începutul războiului

Pentagonul a aprobat vânzarea către România a sistemelor de rachete portabile care au făcut ravagii în rândul tancurilor și al altor blindate rusești de luptă în primul an de război în Ucraina.

România cumpără din SUA rachetele Javelin, cu care Ucraina i-a speriat pe ruși la începutul războiului
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Kaniuka Ruslan
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2023   •   14:22

Informația este transmisă de agenția Reuters.

Potrivit sursei citate, România ar urma să achiziționeze din SUA rachete de tip Javelin (foto), la un cost estimat de 80 milioane dolari.

Defense Security Cooperation Agency (DSCA), agenția specializată a Departamentului american al Apărării, a trimis Congresului SUA notificarea privind această posibilă tranzacție.

Agenția americană precizează că Guvernul României a solicitat achiziționarea a 263 de rachete Javelin FGM-148F și a 26 de unități de lansare cu greutate redusă (LWCLU).

Conform instituției menționate, descrierea și valoarea în dolari a armamentului se referă la cea mai mare cantitate estimată, iar suma finală ar putea fi mai mică, în funcție de cerințele finale și de acordurile de vânzare semnate.

Sistemele Javelin vor fi livrate de Raytheon / Lockheed Martin.

"Această vânzare va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin construirea capacității sale de apărare pe termen lung, în conformitate cu cerințele sale de apărare națională. România nu va avea nicio dificultate în a absorbi acest echipament în forțele sale armate", susține DSCA.

×
Subiecte în articol: Javelin Raytheon Lockheed Martin
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close