Antena 3 CNN Actualitate România este codaşa UE la rata de angajare în rândul femeilor, dar este fruntaşă la o altă categorie

România este codaşa UE la rata de angajare în rândul femeilor, dar este fruntaşă la o altă categorie

România este codaşa UE la rata de angajare în rândul femeilor, dar este fruntaşă la o altă categorie
06 Mar 2015   •   09:34

Rata ocupării forţei de muncă în rândul femeilor este, în România, de 56,2%. Procentul calculat pentru perioada anului 2013 face ca România să de vină a cincea ţară din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută rată de angajare în rândul femeilor.

Chiar dacă la rata de angajare este codaşă, ţara noastră stă foarte bine atunci când vine vorba de diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi, care este de doar 9,1%. Acest procent plasează România în top 10 al ţărilor cu cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi.

Ţările din UE cu cele mai mici rate de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor sunt Grecia (43,3%), Italia (49,9%), Croatia (52,8%) si Spania (53,8%). De partea celalaltă, ţările cu cea mai ridicată rată de ocupare a forţei de muncă de către femei sunt Suedia (77,2%), Germania (72,5%), Danemarca (72,4%) şi Finlanda (71,9%).

România ocupă locul 7 în clasamentul ţărilor cu cele mai mici decalaje salariale dintre femei şi bărbaţi. Un român câştigă cu 9,1% mai mult decât o româncă. Topul este condus de Slovenia unde bărbaţii câştigă cu doar 3,2% mai mult decât femeile. Cele mai mari diferente între salariile obţinute de bărbaţi şi femei sunt în Estonia (29,9%), Austria (23%), Cehia (22,1%) si Germania (21,6%). Studiul a fost realizat de Eurostat pentru anul 2013.

×
Subiecte în articol: munca statistica femeia
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close