Antena 3 CNN Actualitate România este în topul fraudelor economice

România este în topul fraudelor economice

România este în topul fraudelor economice
03 Mar 2007   •   14:27

România este vulnerabilă la infracţiuni economice şi înregistrează restanţe în combaterea spălării banilor, este concluzia unui raport întocmit de Departamentul de Stat american. Autorii spun că motivele pentru care ţara noastră nu face progrese în domeniu sunt corupţia din vămi şi slaba funcţionare a Oficiului român de spălare a banilor. Informaţiile referitoare la situţia infracţiunilor economice din România apar într-un raport privind Strategia Internaţională de Control al Drogurilor, emis de Departamentul de Stat al SUA. Autorii raportului susţin că poziţia geografică a României o transformă într-o ţară de tranzit pentru traficanţii de droguri, de persoane, şi de arme. Potrivit documentului citat, contrabanda cu bunuri contrafăcute, declaraţiile frauduloase de faliment, fraudele legate de taxe şi declaraţiile false legate de creditele de consum sunt alte tipuri de infracţiuni economice existente în România.

Un alt capitol al Raportului se referă la paşii făcuţi de România în lupta împotriva spălării de bani. Autorii apreciază că Oficiul naţional pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor nu a cunoscut o evoluţie pozitivă, atât din motive operaţionale, cât şi politice. În plus coordonarea dintre poliţie şi sistemul judiciar a rămas limitată. Numărul dosarelor legate de spălarea de bani înaintate Parchetului au scăzut de la an la an. În primele zece luni ale lui 2006, numărul dosarelor trimise Parchetului cu suspiciuni de spălare de bani a fost de 124, în comparaţie cu cele 400 de dosare trimise în 2005. Documentul arată că eforturile de a judeca aceste dosare au fost împiedicate de lipsa unei specializări în domeniu. În plus, coordonarea dintre poliţie şi sistemul judiciar rămâne limitată, mai notează autorii raportului.

În raport sunt menţionate şi măsurile pe care statul român ar trebui să le ia. Poliţia şi autorităţile vamale ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a recunoaşte cazurile de spălare de bani, instituţiile financiare non-bancare ar trebui supravegheate cu mai multă atenţie, iar comunicarea dintre instituţiile care monitorizează şi raportează cazurile şi procurori ar trebui îmbunătăţită.

Antena 3

×
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close